Annonse

Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
lør 29.04.2017
14:00kåkå Sting Nere

Kan man vinne valg uten rett spinndoktor? TEAM PÅ KÅKÅ: Politisk retorikk

Debatt om og med kommunkasjonsrådgiverne bakom som iscenesetter politikken retorisk.

Kan man vinne folket uten rett taleskriver? 

Har du sett den danske teveserien «Borgen»? Her får du et meget godt innblikk i den monumentale rollen politiske rådgivere spiller i dagens politikk. Visste du at skaperne av den norske teveserien «Mammon» brukte statsministerens nåværende statssekretær som inspirasjon for serien? Han heter Sigbjørn Aanes og regnes som Norges mest sentrale spinndoktor. Vi har et spinnsterkt panel på gang med blant annet Morten Søberg, som tidligere har vært statssekretær for Sigbjørn Johnsen samt politisk rådgiver for Ola Borten Moe. Panelet skal utfordres av en tidligere spinndoktor som nå jobber for Statoil, og som i 2015 leverte fra seg politisk avskjedshilsen i form av boka «Hvordan vinne valg. Moderne politisk kommunikasjon», med følgende baksidetekst:

«Det kreves mer for å vinne valg enn før. Å finne riktig budskap og utvikle en tydelig strategi er kjernen i moderne politisk kommunikasjon. Med sin lange erfaring fra det politiske liv gir Tarjei Skirbekk et unikt innblikk i hvordan politiske partier utarbeider sine strategier i arbeidet med å nå velgerne. Politikerne må kunne engasjere og politikken må være relevant for velgerne. Hvis velgerne kjenner seg  igjen i partienes beskrivelser av utfordringene i samfunnet, vil de lettere være enige i løsningene som presenteres.» Jan-Erik Østlie, anmeldte boka på følgende vis i Aktuell: «Denne boka vil antagelig bli lest nøye og saumfart av alle de politiske spinndoktorene som snart skal ut i valgkamp for sine respektive partier. Det er vel egentlig bare å ønske lykke til med valget!» 

Innleder Tarjei Skirbekk, tidligere politisk rådgiver i Arbeiderpartiet, bl.a. for Jonas Gahr Støre, skrevet boka «Hvordan vinne valg. Moderne politisk kommunikasjon», på Spartacus 2015.

Deltagere: Morten Søberg (direktør for samfunnskontakt Sparebank1-gruppen, tidligere rådgiver for Ola Borten Moe og statssekretær for Sigbjørn Johnsen, forfatter aktuell med boka «Ekofisk, Eidsvoll. Eit essay om oljepengar og Grunnlova», som blir tilgjengelig for signert boksalg)

Andre sterke deltagere er snart på plass. TBA.

Debattleder er Tom Hetland.  

Kjøp billetter HER eller i døren fra kl. 13.30.

TEMA KÅKÅ: POLITISK RETORIKK KÅKÅ vil i denne temauka være orientert mot den nærmeste norske historien om politisk retorikk, foruten mot stortingsvalget til høsten og internasjonale tendenser i den politiske retorikken. Vi starter med å tilby en kort innføring i politisk retorikk, av Kjell Lars Berge. Retorikken i partiprogrammene til stortingsvalget 2017 skal til pers av ingen ringere enn Jon Hustad, pluss en kompetent jury. Vi skal sammen med Ketil Raknes og et knippe sterke politikere finne ut hvem som stjeler den populistiske nasjonalismens retorikk i Norge, og om vi kan unngå de ekstreme variantene? Til slutt spør vi sammen med Tarjei Skirbekk og noen operative norske spinndoktorer: «Kan man vinne valg uten rett spinndoktor? Kan man vinne folket uten rett taleskriver?» Svaret er vel ganske selvklart, men likevel. I retorikken opererer man for øvrig med et begrep om «kairos» – betydningen av rett talesituasjon. Det er de aller beste på politisk retorikk i landet som stiller til denne temauka på KÅKÅ, så liten tvil om hva som er rett sted og tid for byens medborgere i slutten av april. Tom Hetland, tidligere sjefredaktør Aftenbladet og nå frilans, og Kjell Lars Berge, professor i retorikk og språkvitenskap, er medredaktører.

Annonse