Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
fre 22.02.2019
19:00Litteraturhuset i Oslo

Kan man snakke med hvite om rasisme?

Morgenbladsalongen: Med Reni Eddo-Lodge og Sumaya Jirde Ali

Reni Eddo-Lodge gjester for første gang Norge for å slippe oss bak den globale suksessen Why I’m No Longer Talking to White People About Race. Hun møter forfatter, aktivist og Morgenblad-spaltist Sumaya Jirde Ali til en samtale om hvordan det er å være en svart i en hvit verden – og hvordan man når frem til dem som flakker med blikket så fort du begynner å snakke om hverdagsrasisme. Kan man snakke med hvite om rasisme? Og kan Eddo-Lodges provoserende tittel føre den offentlige samtalen om rasisme fremover, eller kan den snarere bidra til å skape mer avstand?

For noen år tilbake fikk den britiske journalisten Reni Eddo Lodge nok. I et blogginnlegg beskrev hun den voksende frustrasjonen over rasisme-debatten i Storbritannia, og hvordan den kontrolleres av dem som aldri selv har fått kjenne rasisme på kroppen – hvite mennesker. Blogginnlegget utløste et hav med følelser, og tiltrakk seg lesere fra hele verden.

I debutboka Why I’m No Longer Talking to White People About Race graver forfatteren dypere i de uforløste følelsenes kjerne, ved å granske den beinharde linken mellom klasse, kjønn og rasisme – og gå inn i den (ofte utraderte) svarte historieskrivingen. Resultatet er en nødvendig, kritikerrost, omdiskutert og kompromissløs studie i 2000-tallets strukturelle rasisme.

artikkelen fortsetter under annonsen