Annonse

Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
ons 20.09.2017
18:00kåkå Sting Nere

Kan islam reformeres? TEMA: Islamsk reformisme i samarbeid med Kapittel 2017

Møteserie om «Islamsk reformisme» - sterk åpning med forfatteren Ali Ahmad Said Esber.

I samarbeid med Kapittel-festivalen arrangerer KÅKÅ Kverulantkatedralen i dagene 20. til 23. september en møteserie under overskriften «Islamsk reformisme».

Hvor går islam? Hvem representerer egentlig verdens nest største religion med 1,5 milliarder troende?

Bak et mediebilde som domineres av radikal, voldelig islamisme finnes et mangfold av retninger. 500 år etter Luthers reformasjon av kristendommen har også islam sine reformatorer – og sine motreformatorer. Religion kan være et mektig redskap for undertrykking, men også vekke til opprør, som hos De skamløse jentene, unge muslimske kvinner i Norge som fikk KÅKÅ Kverulantkatedralens pris «Årets kverulant» for 2016.

Kampen om islams framtid utspilles på et bakteppe av opplevd spenning mellom Vesten og den muslimske verden, som globaliseringen har brakt i stadig nærmere kontakt med hverandre. Disse spenningene kan vekke hat og frykt på begge sider. Derfor trenger vi å vite mer om utviklingen innen islam – vi må lytte til flere stemmer enn jihadistene, mullaene og diktatorene. Vi må forstå, diskutere og kritisere – ansikt til ansikt.

Den får en knallåpning onsdag 20. september kl. 18.00 med forfatteren Adonis (Ali Ahmad Said Esber – bildet over), som holder foredrag med tittelen «Kan islam reformeres?»

Sted: KÅKÅ Sting Nere, Valberjet 3, Stavanger

Den verdenskjente poeten Adonis er en skarp kritiker av islamismen. I boka «Vold og islam», som kom på norsk i 2016, advarer han mot en religion som er tilbakeskuende, som lærer at alle tanker allerede er ferdig tenkt, og at det handler om å etterape gamle mønstre og kritikkløst underkaste  seg en rett lære. «Ingen folkelig revolusjon vil komme ut av en moské,» sa han i en kommentar til den arabiske våren.

Adonis er fra Syria, men har siden 1985 bodd i eksil i Paris. Han regnes av mange som den fremste poeten i den arabiske verden, og har gjentatte ganger vært blant nobelprisfavorittene.

Kjøp billetter HER eller i døren en halv time før arrangementet starter.

ØVRIG PROGRAM

Onsdag 20. september kl. 20.00 blir det PROSALONG arrangert av NFF. Der kan en møte tidligere ambassadør i Saudi-Arabia, Carl Schiøtz Wibye, i samtale om boka «Terrorens rike», som har vakt stor oppsikt. Der tar Wibye for seg Saudi-Arabias konservative versjon av islam, wahabismen, og landets rolle i å inspirere og finansiere ytterliggående islamisme og terrorisme. Temaet er ikke blitt mindre aktuelt etter at president Donald Trump har forsterket alliansen med den oljerike arabiske stormakten.

Gratis

Sted: KÅKÅ Sting Nere, Valberjet 3, Stavanger

Torsdag 21. september kl. 17.30 forteller Sherin Khankan om sitt prosjekt på KÅKÅ Sting Nere. Islam er en sterkt mannsdominert religion. Derfor har det vakt oppsikt at Norden har fått sin første kvinnelige imam. Sherin Khankan leder Mariam-moskeen i København. Sammen med andre kvinnelige muslimer forsøker hun å utvikle en feministisk forståelse av Koranen, samtidig som hun kjemper for kvinners rettigheter innen islam.

Kjøp billetter HER

Sted: KÅKÅ Sting Nere, Valberjet 3, Stavanger

Fredag kveld kl. 19.00 kommer professor Bjørn Olav Utvik fra Universitetet i Oslo. Han er ekspert på islamistiske bevegelser, og mener de på ulike måter er i ferd med å reformere de muslimske samfunnene, på godt og vondt.

Kjøp billetter HER

Sted: KÅKÅ Sting Nere, Valberjet 3, Stavanger

Lørdag kl. 14.00 er temaet «Islam på norsk». Hvordan skal islam utvikle seg på norsk grunn, i samspill med det stadig mer sekulære norske samfunnet? Hvor mye annerledes er det å være muslim i Norge enn i Midtøsten? Hvilke konflikter og spenninger vil vi se innad i de muslimske miljøene i Norge i tiden framover? Tre framtredende muslimske samfunnsdebattanter med ulikt ståsted møtes til diskusjon: Bushra Ishaq, tidligere Fritt Ord-prisvinner som i høst gir ut en bredt anlagt bok om muslimenes situasjon i Norge, Mohammad Usman Rana, som i fjor kom ut med boka «Norsk islam» og Nora Mehsen, muslim og lesbisk, inntil nylig leder for organisasjonen Skeiv Verden.

Samtalen ledes av Kristin Aalen. 

Kjøp billetter HER

Sted: KÅKÅ Sting Nere, Valberjet 3, Stavanger

Annonse