Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
fre 21.10.2016
19:00kåkå Sting Nere

Kan Facebook erstatte avisene?

Fins det noe samfunn etter mediekrisen?

Kan Facebook erstatte avisene?

Stadig mer av samfunnsdebatten skjer på sosiale medier som Facebook og Twitter. De fleste av disse debattene tar fremdeles utgangspunkt i nyheter og kommentarer i aviser og på tv. Men hva skjer om nedgangen for tradisjonelle medier fortsetter? Kan de sosiale mediene på egen hånd fylle rollen som debattarena? Hvem skal grave fram fakta som danner grunnlaget for debatt? Hvem kommer til å avgjøre hva som er viktig å debattere? Hvordan blir en samfunnsdebatt som føres blant venner i lukkede forum? Hva gjør vi når Facebook sensurerer «støtende» innlegg?

Deltagere: Kjetil Rolness (sosiolog, aviskommentator, Facebook- og debattpioner), Esther Moe (lokalavisredaktør og twitter-dronning), Geir Pollestad (stortingsrepresentant og aktiv på sosiale medier), Ketil Knutsen (UiS-professor, spesialist på politisk kommunikasjon).

Ordstyrer er Tom Hetland.

Du kan kjøpe billetter HER eller i døren.  

TEMADager: «Fins det noe samfunn etter mediekrisen?» Eller for å snu på tittelen over: TRENGER VI EGENTLIG MEDIENE? Hva trenger vi dem i så fall til?

Vi byr på ei temauke om den kritiske mediesituasjonen i byen og landet. Når de tradisjonelle mediene sliter så mye at vi tillater oss å stille et såpass dystopisk tittelspørsmål over flere temadager på KÅKÅ, er det da slik at Margaret Thatcher endelig har fått rett med sin famøse uttalelse til Women’s Own Magazine i 1987: «You know, there is no such thing as society. There are individual men and women, and there are families.» Er det først nå, med en stadig mer fragmentert kollektiv offentlighet, med barn, voksne og familier framfor hver sine skjermer med hver sin FB-newsfeed á la Zuckerberg-algoritme, med hver sin snappsnakk og hver sine selfies, at Margaret Thatchers ord er blitt helt sanne? Eller er det slik at folket nå endelig har fått makt til å kunne påvirke samfunnet mer direkte når de i dag har mer makt over medieproduksjonsmidlene?

Hva skjer med demokrati og samfunn når de tradisjonelle mediene imploderer og de sosiale mediene eksploderer? Medredaktør for temauka er Tom Hetland.

artikkelen fortsetter under annonsen