Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
tor 28.04.2016
19:00kåkå Sting Nere

Kåkå-talks: Fem stemmer om tillit, ulikhet og det å kunne svømme. Teamdager om ulikhet og tillit i Norge

Kåkå-talks: Fem stemmer om tillit, ulikhet og det å kunne svømme.

Uten tillit virker vi ikke. For å levere ungen i barnehagen må du føle deg trygg på at barnet blir passet godt på. For å ha bankkonto må du vite at banken tar vare på pengene dine. Tillit gir oss gode liv, og den gjør underverker for norsk økonomi. Men tilliten henger sammen med ulikhet. Hva skjer med tilliten når ulikheten øker?

Vi har invitert fire sterke stemmer til å snakke om tillit og ulikhet fra sitt ståsted:

Torbjørn Røe Isaksen: «Løftet vi gir til seksåringen som begynner på skolen» Torbjørn Røe Isaksen er kunnskapsminister. Han leder for tiden Høyres programutvalg, har representert telemark på Stortinget siden 2009 og skriver fast i Morgenbladet og omtales som en av Høyres skarpeste ideologer. Han er opptatt av forskjellene i skolen, og denne kvelden viser han de aller minste: førsteklassingene.

Geir Lippestad: «Et større vi. Til forsvar for livet.» Geir Lippestad (Arbeiderpartiet) er byråd for næring og eierskap i Oslo. Han er advokat og har et livslang engasjement for de som faller utenfor bak seg. I hans siste bok utforsker han hvorfor vi ikke greier å glede oss over at våre medmennesker finner livsglede med et annet utgangspunkt enn det vi selv har – enten de er syke, funksjonshemmede, kommer fra andre kulturer eller kort sagt er annerledes enn oss selv? Er det noe som er oppstått i vår tid? Er det typisk norsk?

Shazia Sarwar: «Om da jeg lærte å svømme og hvorfor det er et relevant samfunnsspørsmål.» Shazia Sarwar er journalist og kommentator i VG. Hun er utdannet økonom og har en bachelor i journalistikk. Sarwar er født i Norge av pakistanske foreldre. Hun dekker et bredt felt i sine kommentarer i VG, blant annet helse, skole, integrering, og flyktningpolitikk

Svein Tuastad: «Likhet på norsk: Et liberalt paradoks.» Svein Tuastad er statsviter og førsteamanuensis ved det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Stavanger. Han forsker på velferdstjenester, skolepolitikk og norsk politikk etter 1945. Han er samfunnsdebattant og aviskommentator i bl.a. Aftenbladet, og har tidligere utgitt Fridom, likskap og gullkort: politikk for eit heldig folkeferd (2009).

Ståle Kyllingstad: «Likt og ulikt – sett fra næringslivet.» Ståle Kyllingstad er norsk gründer med flere entreprenør-priser i nisteskreppa. Han har bygd opp oljeservicekonsernet IKM Gruppen, som i dag har 2900 ansatte i 13 land. Kyllingstad er medlem av styret i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri. Han ivrer for at unge skal velge realfag, og er selv utdannet petroleumsingeniør.

Ordstyrer: Marte Ramborg

Arrangemanget er en del av temadager om Ulikhet og tillit i Norge, og er i samarbeid med tankesmien Agenda.

Tankesmien Agenda er en partipolitisk uavhengig tankesmie som bidrar til samfunnsanalyse og politikkutvikling for det moderne sentrum-venstre. Enkeltindividets frihet forutsetter et bærekraftig samfunn med like muligheter, tillit og små forskjeller. Tankesmien Agenda skal styrke det offentlige ordskiftet gjennom kunnskapsformidling, utredninger, meningsutveksling og forslag til nye politiske løsninger som fremmer et slikt samfunn. LES MER

 

artikkelen fortsetter under annonsen