Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
tir 20.10.2015
19:00Litteraturhuset

Hvilken fremtid vil vi ha?

Hvordan utvikle politikk som sørger for at samfunnet utvikler seg like raskt som teknologien?

Polyteknisk Forening og Fritt Ord inviterer til åpent møte på Litteraturhuset i Oslo tirsdag 20. oktober 2015, kl. 19.00–21.00. Det er forhåndspåmelding via www.polyteknisk.no.

Hvilken fremtid vil vi ha? Teknologi preger allerede livet vårt på nesten alle områder. Yrkeslivet er heller ingen fredet sone. Allerede innen ti år kan halvparten av dagens jobber bli automatisert. Det viser både norske og utenlandske rapporter. Er det å arbeide livets mening? Kan vi skape et utopisk samfunn der vi ikke er tynget av arbeid, men kan hengi oss til fritidsaktiviteter? Selv om teknologi kan løse mange samfunnsproblemer, kan den velstanden som skapes medføre sosiale ulikheter. Hvordan utvikle politikk som sørger for at samfunnet utvikler seg like raskt som teknologien? 

Innledere: Jan Grønbech, toppsjef i Google Norge  Helene Ingierd, sekretariatsleder for Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT)

Panel med: Anna Kvam, leder i Grønn Ungdom Nicholas Wilkinson, leder i SU Atle Simonsen, leder i FpU Tord Hustveit, leder i Unge Venstre Mathilde Tybring-Gjedde, sentralstyremedlem i Unge Høyre Ordstyrer: Eirik Newth, forfatter, astrofysiker og blogger  

Avholdt møte, tirsdag 06.10:

Hvorfor fremtiden ikke trenger oss Nanoteknologi muliggjør en intelligenseksplosjon som på godt og vondt kan endre våre liv og det samfunnet vi lever i. Vi snakker ikke om en fjern fremtid. Internettselskapet Google er i samtaler med verdens ledende bilprodusenter for å få selvkjørende biler på markedet innen 2020. IBMs Watsonteknologi blir brukt til å analysere pasienters personlighet, tankemåte og emosjonelle stress.

Noen mener at dagens mest avanserte teknologi – robotikk, genetisk entreprenørskap og nanoteknologi – truer med å gjøre mennesket til en utrydningstruet art. I Japan har roboter allerede begynt å ta over for menneskelig arbeidskraft i hotellbransjen. Eierne av Henn-na Hotel i Nagasaki åpner i juli 2015 et nytt hotell hvor opptil 90 % av hotellets personale skal være «menneskeroboter». Hvordan forbereder vi oss på en slik fremtid, og kan vi overhodet styre den?

Panel med: Espen Andersen, førsteamanuensis ved Institutt for strategi og logistikk, BI Arthur Buchardt, forretningsmann, eiendomsutvikler og hotellmagnat Robindra Prabhu, prosjektleder i Teknologirådet Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke Ordstyrer: Eirik Newth, forfatter, astrofysiker og blogger

(Illustrasjon: Laguna Design)

artikkelen fortsetter under annonsen