Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
tir 21.06.2016
18:00Fritt Ord

Hva er tabuer?

Spiller tabuene en nødvendig rolle i kultur og samfunn, eller må vi bare kvitte oss med dem?

Fritt Ord og Free Word Centre inviterer til en kveld med tabuer tirsdag 21. juni 2016, kl. 18.00–20.00, i Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo.

Det blir innledninger og samtaler med Rachael Jolley,redaktør i magasinet Index on Censorship, London,Maria Stepanova, poet og redaktør i nettmagasinet Colta.ru, Moskva, og Pål Johan Karlsen, forfatter og sjefredaktør for websiden Psykologisk.no. Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord, er innleder og moderator.    Spiller tabuene en nødvendig rolle i kultur og samfunn, eller må vi bare kvitte oss med dem? Pål Johan Karlsengår til forsvar for elefanten i rommet: Hvorfor er tabuer nyttige? Hvis vi skal leve sammen og finne indre fred i en farlig verden, må tabuer få en naturlig plass i våre liv. Psykologisk forskning kan kanskje gjøre det lettere å forstå at tabuer oppstår, og lære oss noe om hvordan vi bedre kan utfordre dem.

Rachael Jolley har nylig redigert et temanummer om «What’s the Taboo? Why breaking down social barriers matters», og hun vil gi et globalt overblikk over tabuer og fremheve tabuenes historie i enkelte land. Hvorfor fører tabuer til sensur?

Maria Stepanova vil fokusere på tabuer i Russland med et spesielt blikk på «statsinspirerte» tabuer som var nær ikke-eksisterende før inntil for noen få år siden, men som nå utformes og oppmuntres av propagandaen. Hun vil også diskutere tabuiseringen av historisk kunnskap: Enkelte temaer og kjensgjerninger blir ignorert, fornektet eller kraftig avvist av forskjellige sosiale lag, fra myndighetene til intellektuelle – hva betyr det for dagens politiske liv? 

Arrangementet foregår på engelsk, og det åpent for alle.

artikkelen fortsetter under annonsen