Annonse

Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
man 03.12.2018
18:00SALT Árdna

Havet – brukt, underbrukt eller misbrukt ressurs?

Arr – idéhistorisk tidsskrift inviterer til lansering av nytt nummer om temaet Havet.

Havet har vi brukt både før og etter vi krøp på land. Havet har gitt mat og vært ferdselsåre, havet har vært opphav både til drømmer og mareritt, og til makt, rikdom, konflikt og krig. Og like lenge som havet har vært i bruk, har havet vært diskutert og analysert, beskrevet og gjort til gjenstand for myter og fortellinger. Havet fremstår nå som truet av forurensing og utbytting, men også som en uutnyttet ressurs – som kan by på mer enn, og annet enn, fisk og olje. Hvordan har vi tidligere brukt og forvaltet havet? Og hvor er vi på vei nå: I samme båt på god fart mot verdens ende? Eller finnes det tegn til ny og bedre forvaltning av havet?

 

PROGRAM:

  • Havets historie: representasjoner, reguleringer og ressurser, ved Ellen Krefting – professor i idéhistorie ved IFIKK, Universitetet i Oslo (UiO) og deltaker i forskningsprosjektet 3ROceans.
  • Ikke lenger uberegnelig og uregjerlig? Havet i nye politiske dokumenter, ved Hilde Reinertsen – postdoktor ved TIK-senteret, Universitetet i Oslo (UiO), og deltaker i ERC-prosjektet Enacting the good economy: Biocapitalization and the little tools of valuation.
  • Av hav er du komen. Om sjøen som livsgrunnlag i Noreg gjennom 11 000 år, ved Per Anders Todal – journalist i Dag og Tid og forfatter av boka Havlandet – Historia om hava som skapte Noreg.

 

Ordstyrer er Thomas Brodahl, medredaktør i Arr idéhistorisk tidsskrift

Etter innleggene vil det bli anledning til å stille spørsmål til panelet.

 

Arrangementet er gratis.

 

Foto: Fra “Det flyktige” av Elisabeth Wulsin Weihe.

 

 

Annonse