Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
tor 09.03.2017
19:00kåkå Sting Nere

Narsissisme og offermentalitet hos de unge. TEMADAGER PÅ KÅKÅ

Hvorfor kalles dagens unge for generasjon snøfnugg?

KÅKÅ skal gjennom hele 2017 være opptatt av de unge og se på samfunnet med de unges blikk og med de unges behov i tankene. Men også med kritisk blikk på generasjonskulturen, her under de unges bidrag til krenkelseskulturen. I dag spør vi: Hvorfor kalles dagens unge for generasjon snøfnugg (Generation Snowflake)?

Wikipedia sier: Generasjon snøfnugg blir opprørte av ideer, tanker og lignende som går i mot deres verdensbilde, og oppgir oftere at de har psykiske problemer. Forsker og forfatter Claire Fox, som i 2015 skrev boka «I find that offensive», hevder at denne generasjonen oppstår fordi at de har blitt overbeskytta som barn, foreldrene har vært curlingforeldre, skolen er for trygghetsorientert, dagens unge er rett og slett ikke preppa til å møte verden. Vi har invitert en av Norges mest intellektuelle 61-åringer til å innlede så folkelig han kan om emnet, relatere til sin egen teori om kulturmasochisme og til tenkningen som fins om narsissisme og offermentalitet. Panelet består av tre relativt unge og aktive kulturdeltagere og to noe eldre forskere på ungdom, læring og psykologi.

Innleder: Eivind Tjønneland, professor ved UiB, lanserte for 15 år siden teorien om kulturmasochisme, anmelder i Ny Tid som seinest har skrevet en del om dagens ungdomskultur og ungdomsfenomen

Deltagere: Ingvild Lothe, poet Camilla Dahl Johannessen, student, deltager i TV2s «Sykt perfekt» Repr. fra Landsforeningen for norske ungdomsorganisasjoner (LNU). TBA. Egon Hagen, forsker og psykolog, kjent som Nrk-psykologen i Rogaland Skoleforsker, TBA.

Kjøp billetter HER eller i døren fra ca kl. 18.30.  

KÅKÅ har temafokus på krenkelseskultur denne uka.

Krenkelseskulturen brer fortsatt om seg, det sytes og klages over en lav norsk stol, fra trappestol til rullestolkjørende på gamlehjemmet. Vi sykemelder oss for ingenting, misunner andre, synes synd på oss selv. Både ytringsfrihet og livskvalitet svekkes når folk holder kjeft fordi de er redde for å såre hverandre. Offentligheten krakelerer når alt kan oppfattes som krenkende eller hatefullt. Ytringskulturen er under et voldsomt press anno 2017, krenkelseskulturen går hånd i hånd med stadig flere hatytringer, mens falske nyheter spres av både leg og lærd, til og med amerikanske presidenter og norske politikere. De tradisjonelle mediene synes å ha gitt opp overfor kaoset i de nye sosiale mediene. KÅKÅ ser nærmere på krenkelseskulturens betyfning for akademia og allmenn dannelse, på syting og klaging blant folk flest og spesielt hos ungdom, og på om kvinnene er de som lever seg best inn i offerrollen. Vi presenterer den overordna teorien om kulturmasochisme og narsissisme. Ikke minst ønsker vi å presentere de unges eget syn på kulturen, de sosiale mediene og hva slags forbilder de egentlig ønsker å være anno 2017.

artikkelen fortsetter under annonsen