Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
tir 29.01.2019
08:00Nationaltheatret

Frokostmøte: Bør vi avkolonialisere norsk kulturliv?

En debatt om fremtiden for norsk kulturliv. Bør kulturinstitusjonene skrive historien på nytt?

I 2018 tok debatten om avkolonialisering av akademia fyr i norsk offentlighet. Med #metoo og fokuset på å bryte ned maktstrukturer har det også blitt rom for å diskutere kulturelt mangfold og makt. Kulturrådet og Nationaltheatret inviterer til frokostmøte fra 08.00-09.00

Historisk sett har den vestlige mannen definert hva slags kunst og kultur som skapes, og hva som verdsettes. Minoritetenes og kvinnenes perspektiver derimot, har vært dårlig representert. I akademia mener mange det er på tide skrive om historiebøkene og gi studentens nytt pensum, med en mer mangfoldig fremstilling. Bør kulturinstitusjonene gjøre det samme?

Hvilket ansvar har museer og teatre for fortellinger om utdaterte kjønnsroller og gamle forestillinger om etnisitet? Hvordan veier vi opp for fraværet av mangfold i klassiske teaterstykker, nasjonalromantikkens bilder, den nasjonale folkemusikken og norsk litteratur? Og hvordan opplever minoritetene, deriblant samene, å vokse opp i et land der den kulturhistoriske fremstillingen ikke inkluderer dem og deres perspektiv?

I panelet møter du

Kjersti Horn, husregissør ved Nationaltheatret

Jørn Mortensen, rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo

Camara Lundestad Joof, husdramatiker ved Dramatikkens hus

Britt Kramvig, professor ved Institutt for reiseliv og nordlige studier, UiT

Moderator er Silje Eikemo Sande, Kulturrådet

Frokost fra kl. 07:30. Møtet er gratis. Påmelding her.

 

Møtet strømmes på nationaltheatret.no

artikkelen fortsetter under annonsen