Annonse

Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
tor 12.04.2018
18:00Mellomstasjonen – informasjonssenteret for det nye Nasjonalmuseet

Fanfare på museet: Klassefesten

Har kunstfeltet i Norge en klasseutfordring?

Det spør Fanfare i årets andre debatt i Nasjonalmuseets nye debattserie der museet og de inviterte tidsskriftene Fanfare, Subjekt og Kunstkritikk kaster et kritisk blikk på kunst- og kulturfeltet. 

«For jeg har verken arvet mann eller foreldre, og så vidt jeg vet har jeg ikke noen arv som vil utgjøre noen særlig forskjell i fremtiden heller. Jeg har ikke engang lappen. Jeg hadde aldri pengene til lappen den gangen jeg ville turt å kjøre bil, og mitt kunstnerliv har derfor vært preget av mer prosaiske, men også ydmykende situasjoner, som for eksempel alle de gangene jeg har gått gatelangs eller tatt trikk og t-bane med flyttelass i overfylte svarte søppelsekker. Enten på vei fra en hybel til en annen, eller fra et atelier til et annet. Alltid fra en rivningsgård til en annen i indre Oslo øst.»

Dette skriver Lotte Konow Lund i det nyeste nummeret av tidsskriftet Fanfare – «Den alternative kulturmeldingen».

«Hun påpekte at studiet hadde mye komplisert teori. Var jeg klar for det? ‘Det er vel ikke så komplisert at det ikke kan læres, vel?’ svarte jeg. Da tok en av de andre rundt bordet meg i forsvar og sa at ingen der hadde forutsetningene for å si noe om mitt læringspotensial.»

Forteller den nå kunstutdannede rapperen Daniel Yalew Steinset om sitt første møte med Kunsthøgskolen, på opptaksprøve.

Har norsk kunst en klasseutfordring? Kunstnere som kommer fra penger, tjener bedre som voksne. Og det er lite som tyder på at kunstutdanninger skiller seg fra norsk, gratis, offentlig høyere utdanning for øvrig: Det er en arena for sosial reproduksjon.

Hvordan kan man da bli kunstner – uten å sitte godt i det fra før av?

I panelet: Lotte Konow Lund (billedkunstner), Stine Hebert (dekan ved Kunstakademiet), Jørn Ljunggren (sosiolog som blant annet jobber med ulikhet og geografiske klasseskiller), Daniel Yalew Steinset (utdannet kunstner og rapper). 

Ordstyrer: Synne Øverland Knudsen.

Dørene åpner kl. 17.30. Bar og musikk.

Velkommen til del to i årets debattserie i Mellomstasjonen!

Annonse