Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
tir 06.06.2017
10:00Litteraturhuset i Oslo

EUs nye asyl- og migrasjonspolitikk: gammel vin på nye flasker?

Hva er egentlig nytt i EUs nye migrasjonsrammeverk, og hva kan konsekvensene bli?

Siden slutten av 2015 har EU vært avhengig av ekstern hjelp for å takle migrasjonskrisen og unionen har manglet styrke til å overkomme de politiske utfordringene når det gjelder fordeling innad i unionen. De to viktigste pilarene i EUs nye migrasjonsstrategi er dermed eksterne: avtalen med Tyrkia fra mars 2016 og migrasjonsavtalene med land i Afrika innenfor Migration Partnership Framework fra juni 2016.  Hva er egentlig nytt i disse rammeverkene? Hvordan blir de implementert? Hvor stor er risikoen for at de støter tilbake, både politisk og operativt? Hvilke konkrete alternativer kan man se for seg? 

Ferruccio Pastore (PhD) er direktør for International and European Forum for Migration Research (FIERI). Han er også leder for Migration and Integration Forum of the European Policy Centre (EPC). Tidligere har han vært assisterende direktør for tankesmien Centre for International Policy Studies i Roma (CeSPI) og postdoktor ved universitetet i Firenze. I tillegg til forskningen har han arbeidet som rådgiver i migrasjonspolitiske spørsmål for det italienske forskningsrådet, Schengens parlamentariske komité og store internasjonale organisasjoner som ILO og IOM.

Morten Bøås (PhD) er seniorforsker på NUPI og jobber i hovedsak med tema knyttet til fred og konflikt i Afrika, inkludert problemstillinger som landrettigheter og statsborgerskapkonflikter, ungdom, eks-stridende og det nye landskapet som tegner seg med hensyn til opprør og geopolitikk.

Ordstyrer er seniorforsker på NUPI, Pernille Rieker.

Arrangementet er en del av prosjektet «Norge møter Europa».

artikkelen fortsetter under annonsen