Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
tor 09.06.2016
12:00P173

«Drømmen om OL» – filmvisning og paneldiskusjon om Rio-OL

Fører OL noe godt med seg? Visning av «Drømmen om OL», etterfulgt av paneldiskusjon om Rio-OL.

Filmen «Drømmen om OL» følger en av Norges mest lovende snowboardkjørere, Isak Ulstein. Først i ungdoms-OL på Lillehammer og deretter i Rio de Janeiro. I Rio treffer han jevnaldrende i og utenfor sportsarenaen, og vi ser nærmere på byens forberedelser til årets sommer-OL. Filmen setter et kritisk lys på den storslagne olympiske parken som bygges i Rio. Lyssky forretningsavtaler ligger bak. Vi besøker også et nabolag som er tvangsflyttet pga OL. Folks rettigheter blir brutt.

Dokumentaren tar alvorlig de olympiske visjonene om å fremme fred og forståelse mellom folkene, og å “bygge en bedre verden gjennom sport”. Norges nei til å arrangere OL 2022 har bidratt til at IOC har startet en reformprosess, Olympisk Agenda 2020. IOC-medlem Gerhard Heiberg snakker blant annet om disse reformene, men andre som blir intervjuet har liten tro på at OL kan føre noe godt med seg.

 

Sted: P173, Pilestredet 48

Dato og tid: torsdag 9. juni 2016 kl. 12.00 - 14.00

 

I paneldiskusjonen diskuteres

Har OL en fremtid? Er Rio de Janeiro et skrekkens eksempel, eller viser Rio-OL at reformarbeidet som IOC har sattt igang, viser frukter? Hvilket ansvar har idrettsbevegelsen i Norge, og hvilken rolle spiller den i det olympiske reformarbeidet i OL?

 

Panelet

– Håvard Bjørkedal Øvregård, rådgiver verdiarbeid i Norges Idrettsforbunds utviklingsavdeling

– Einar Braathen, forsker I, By- og regionforskningsinstituttet NIBR, prosjektleder for prosjektet «Insurgent Citizenship in Brazil – the role of mega sports events»

– Celina Sørbøe, NIBR, stipendiat på prosjektet

– Anne Kjersti Bjørn, regissør

– Leo Doria, redaktør for nettstedet «Heia Brasil»

– Benjamin Hernes, student ved journalistutdanningen på HiOA med reportasje fra Rio

 

Ordstyrer: Geir Heierstad, forskningssjef for Internasjonale studier og migrasjon, NIBR

Kontaktperson: Einar Braathen, einar.braathen@nibr.hioa.no, mobil 92 65 66 96

 

Om filmen

Dokumentarfilmen «Drømmen om OL» hadde premiere i Oslo 29.april 2016, nøyaktig 100 dager før åpningen av sommer-OL i Rio de Janeiro. Filmen er produsert av By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og er finansiert av NFR-prosjektet ” Insurgent Citizenship in Brazil - the role of mega sports events” og Østnorsk Filmsenter.

Forsker og Brasil-ekspert Einar Braathen er filmens produsent. Filmskaperen Anne Kjersti Bjørn har vært dens regissør. De to har skrevet manuset sammen. 

artikkelen fortsetter under annonsen