Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
man 19.08.2019
18:00Litteraturhuset

Det hvite blikket

Claudia Rankine og Athena Farrokhzad

Foto: Blue Flower Arts

 

Citizen. An American Lyric (2014) er verdenstjernen Claudia Rankines femte diktsamling. Gjennom sju kapitler, i korte prosastykker og bilder, tar Citizen for seg rasistiske hendelser fra den amerikanske hverdagen – fra den jevne amerikaner til offentlige personer som Serena Williams, og ofre for politiskyting, som Trayvon Martin og James Craig Anderson.

Citizen har på svært kort tid rukket å oppnå kultstatus, og har som eneste poesisamling noen sinne inntatt en solid plass på New York Times bestselgerliste over skjønnlitteratur.

Som akademiker og professor ved Yale University har Rankine blant annet interessert seg for hvithet og hvordan dette påvirker menneskers syn på verden. Dette undersøker hun også i sitt drama The White Card, som for første gang leses på en scene utenfor USA når det framføres på Litteraturhuset senere denne kvelden.

Det hvite blikket inngår også i den svenske poeten Athena Farrokhzads diktsamling Vitsvit (Hvitverk) fra 2013. Rankine og Farrokhzad møtes nå til samtale om rasisme, hvithet og privilegier.

Arrangementet innledes av Kristina Leganger Iversen og Camara Lundestad Joof, som står bak gjendiktningen av Citizen, som på norsk har fått tittelen Medborgar (2018).

Arrangementet foregår på engelsk.

artikkelen fortsetter under annonsen