Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
ons 05.04.2017
10:00Fritt Ord

The Borneo Case – den norske forbindelsen

Ny studie gransker 5 norske banker med investeringer i selskaper som anklages for lovbrudd i Borneo.

Fritt Ord og Etisk bankguide inviterer til seminar og lansering av casestudien The Borneo Case – den norske forbindelsen, onsdag 5. april, kl. 10.00–12.00 i Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo

Påmelding på e-post: registrering@frittord.no 

Ødeleggelsen av Borneos regnskoger har blitt kalt for en av vår tids største miljøforbrytelser, og den er et nedslående eksempel på hvordan korrupsjon og maktmisbruk kan ramme mennesker og natur.

I en ny casestudie fra Etisk bankguide – et samarbeid mellom Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet – granskes fem norske banker som har investert i selskaper som anklages for brudd på urfolks rettigheter på Borneo. Undersøkelsen ser på bankenes investeringer, og i hvilken grad de ulike bankene har forsøkt å påvirke selskapenes virksomhet. Det vil også bli lansert en undersøkelse av Oljefondets investeringer i de samme selskapene.

På seminaret får vi møte Mutang Urud, en representant for Borneos urfolk, og britiske Clare Rewcastle Brown, den undersøkende journalisten som har identifisert koblingene mellom avskogning, ledende politikere og internasjonale banker i verdens største finansskandale – 1MDB. Norske politikere og representanter fra norske banker og Oljefondet vil diskutere hva det innebærer å utøve ansvarlig eierskap, og hva som kan gjøres for å påvirke situasjonen.

Vi vil vise et klipp fra den internasjonale dokumentarfilmen The Borneo Case, som er laget av Erik Pauser og Dylan Williams i Amp film. Eirin Gjørv i Sant & Usant er norsk co-produsent. Filmen har bred internasjonal finansiering og distribusjon, og den har fått produksjonsstøtte av Fritt Ord.

 

Program

10.00: Velkommen

Knut Olav Åmås, direktør, Fritt Ord

Filmklipp fra «The Borneo Case»

 

10.05: Stemmer fra Borneo

Mutang Urud fra Sarawak på Borneo ble arrestert tidlig på 1990-tallet for sin medvirkning i protester mot avskogning på hans tradisjonelle mark.

Clare Rewcastle Brown er en britisk journalist som har fått stor internasjonal oppmerksomhet gjennom sine undersøkelser av korrupsjon på Borneo.

 

10.35: Presentasjon av «Fair Finance Guide Norway Case Study: The Role of Norwegian Banks in the Borneo Crisis» og «The Borneo Case and The Norwegian Oil Fund»

Pia Gaarder, Prosjektleder for Etisk bankguide og leder av etikk- og næringslivsavdelingen, Framtiden i våre hender

 

10.55: Paneldiskusjon «Hvordan forvalter vi vårt eierskap?»

Hans Olav Syvertsen, leder av finanskomiteen på Stortinget

Matthew Smith, leder for bærekraftige investeringer i Storebrand

Felix Nilsson, rådgiver i bærekraftig finans i Nordea

Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør i Finans Norge

Pia Gaarder, avdelingsleder, Framtiden i våre hender

Clare Rewcastle Brown, undersøkende journalist

Spørsmål fra publikum

Moderator: Jorge Jensen, fagdirektør finans, Forbrukerrådet

 

Lettere lunsjservering

 

Arrangører: Fritt Ord, Etisk bankguide, Framtiden i våre henderForbrukerrådetSant & Usant

Filmen vises i sin helhet på Vika Kino samme kveld. Se mer informasjon om dette arrangementet her.

artikkelen fortsetter under annonsen