Annonse

Portalen

Kalender

Fra Morgenbladets debatt- og foredragskalender
ons 08.05.2019
18:00Domus Academica (Urbygningen)

Athen i Oslo

Arr idéhistorisk tidsskrift slipper temanummer om Athen og feirer ved å søke spor av Athen i Oslo.

Athen var - og er kanskje også fortsatt - fremstilt som vestlig filosofis, teaterets og demokratiets vugge, som arnestedet for sentrale ideer og kulturelementer som preger Europa. Også i Oslo kan vi se tydelige spor av Athen som ideal, for eksempel i de nyklassisistiske universitetsbygningene i sentrum.  Athen og Hellas preget og preger fremdeles Norge og norsk kultur mer enn vi aner.

Arr idéhistorisk tidsskrift slipper temanummer om Athen og feirer dette med å studere og diskutere spor av Athen i Oslo: Og dette vil vi gjøre i et kroneksempel – nemlig i Gamle festsal. Her vil vi dessuten få en smakebit av en ekte gresk, antikk komedie, og en presentasjon av komediens rykende ferske oversettelse.

 

Program:

Velkommen ved Christine Amadou, medredaktør i Arr idéhistorisk tidsskrift

Tonje Sørensen, postdoktor ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier, UiB: Antikk hvithet og norske farger - ideer om antikkens resepsjon i Norge med basis i de gamle universitetsbyggene i Oslo.

Jorunn Økland, professor ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, STK, UiO og direktør ved Det norske institutt i Athen: Fremmede skrifttegn, mørk hud og annet som har skremt nordmenn ut fra Europas vugge.

Robert Emil Berge, stipendiat ved Institutt for historiske studier, NTNU, og oversetter av Froskene, en komedie av Aristofanes (445-385 fvt): Introduksjon til fremføring av Froskene.

Studenter på klassiske språk, UiO, fremfører på gammelgresk et utdrag fra Froskene.

 

Arrangementet er gratis.

 

Hjertelig velkommen!

Annonse