Annonse
22:30 - 13. september 2012

I bakvendtland der alt går an

Johannes Skaar (38) har hacket verdens sikreste krypteringssystem. Nå jobber lysforskeren med å finne ut om det virkelig er mulig å lage Harry Potters usynlighetskappe.

Bli lys! Johannes Skaar arbeider blant annet med å manipulere hvordan lysbølger reflekteres. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

– Uten lyset: Ingenting. Det er det mest grunnleggende av alt, sier Johannes Skaar.

Han er professor ved NTNU og ekspert på fagfeltet fotonikk. Dét handler kort sagt om alt som har å gjøre med hva lys er og hvordan det oppfører seg – fra brilleglass til fotoceller og det aller nyeste innen kvanteoptikk.

En annen Johannes Skaar var landskjent biskop og salmedikter på 1800-tallet, beryktet for sin ekstreme konservatisme og tilknappede stil. Men professoren i Morgenbladets forskerkåring har lite til felles med tippoldefaren fra Hardanger. Skaar vokste opp på en tange ytterst i Tyrifjorden i Buskerud, med foreldre som begge er kulturinteresserte lektorer, med norsk, historie og religion i fagkretsen.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Forskerkåringen