09:05 - 17. september 2012

Hjernens eget GPS-system

Marianne Fyhn (38) skapte internasjonal furore da hun oppdaget en helt ny type nerveceller og viste hvordan de gir hjernen et nøyaktig kart over verden.

Elektroder på hjernen: I Marianne Fyhns laboratorium på Blindern hersker en blanding av avansert forskning og enkle midler. Hårtynne elektroder isoleres med neglelakk, tilkoblingskontaktene beskyttes med gammeldags plaster. Fyhn understreker at rottene ikke påføres smerte under forsøkene.

– Her operere vi rottene.

Marianne Fyhn viser vei til et av de mange små laboratoriene som finnes i de labyrintiske korridorene i biologibygningen på Blindern i Oslo, hvor også forskningsgruppen hun leder sammen med sin ektemann Torkel Hafting holder til – The Hafting-Fyhn Neuroplasticity Group.

På en pult ligger en liten metallramme under et mikroskop. Når forsøksdyret er lagt i narkose monteres det her, og hårtynne elektroder settes presist ned til utvalgte nerveceller i rottehjernen. Etterpå forsegles elektrodene til skallen med tannlegesement før elektrodene isoleres med neglelakk. Tilkoblingskontaktene beskyttes med godt gammeldags plaster.

Annonse