Annonse
22:30 - 13. september 2012

Den magiske ingrediensen

Den industrielle revolusjonen i forskningen gjør behovet for original tenkning større. 

Illustrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

«What is Life?» Det var tittelen på et nå legendarisk foredrag som den østerrikske fysikeren Erwin Schrödinger holdt ved Trinity College i Dublin i 1943. Midt under det tyvende århundrets største krise – andre verdenskrig – tok denne ikke-biologen fatt på biologiens mest fundamentale spørsmål. Schrödinger var den første som snakket om muligheten for en genetisk «kode», og med sine forutsigelser av arvematerialet som en «aperiodisk krystall» satte han en hel generasjon av forskere i brann. Å finne «livets hemmelighet» ble et mål som de mest dristige gikk beinhardt etter. Og da James Watson og Francis Crick ti år senere offentliggjorde dna-molekylets struktur, sendte de to en hilsen til Schrödinger med takk for inspirasjonen.

Men hvorfor peke på Erwin Schrödinger i dag?

Fordi han minner oss om noe helt sentralt. Han var en teoretiker som sågar gikk utenfor sitt vante felt, og som med sine skjellsettende visjoner ga det første puffet til en av den moderne verdens største teknologiske omveltninger: bioteknologien, med alt hva den innebærer av industri og ny økonomi. Historien om Erwin Schrödinger er viktig, fordi den minner oss på at vitenskapen trenger store nyskapende tenkere.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Forskerkåringen