Annonse
10:06 - 27. september 2013

Om strategier og distinksjoner

Magne Flemmen: En kritisk diskusjon av Bourdieu kan ikke ta utgangspunkt i vranglesning og misforståelser. Det er dessverre hva Elsters utfordring legger opp til.

Annonse

Tidlig på 1980-tallet anklaget Jon Elster den franske sosiologen Pierre Bourdieu for, blant annet, funksjonalisme og å gi sosiologiske forklaringer uten å vise til handlende subjekter (referanser finnes i fullversjonen av denne teksten). For Harald Eias prisoppgave har Elster omformulert disse anklagene til angivelige premisser for Bourdieus Distinksjonen. Det ene skulle være at mange atferdsmønstre «er ubevisste strategier med det formål å gjøre det vanskelig for andre å bryte inn i eliten». Det andre påstås å være at mange «atferdsmønstre kan gis en funksjonalistisk forklaring gjennom sine objektive, utilsiktede virkninger». 

Begge er temmelig urimelige: Hvordan skulle en kunne ha et formål med noe uten at en selv er klar over det? Og hvordan skal en utilsiktet konsekvens av noe du har gjort kunne forklare at du gjorde det? 

Bourdieu kommenterte at Elster nok var det mest perverse eksempelet på manglende forståelse av Distinksjonen. Premissene som oppgaveteksten vil ha begrunnet er da også pølsevev. De er ikke premisser for Distinksjonen; de oppsummerer ikke noe av bokens meningsinnhold; og til overmål har de ikke noe tekstlig støtte i den (i passasjene Elster viser til finner en verken ubevisste strategier med eksklusjon som formål eller funksjonalisme. Heller ikke i Elsters tretti år gamle angrep maktet han å komme med solid belegg for disse anklagene. Jeg går gjennom dette i fullversjonen av denne teksten). Om Bourdieu faktisk opererte med disse uhyrlige premissene burde det være en smal sak å spa opp relevante referanser. Men det lykkes det ikke Elster å gjøre, av den veldig enkle grunn at premissene er oppspinn. En ville kanskje ventet bedre av en som så ofte kaller andre tåkefyrster og sjarlataner. 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Elsters utfordring