Annonse
09:59 - 27. september 2013

Elsters lugg

Dag Østerberg og Håvard Friis Nilsen

Annonse

1. Hvordan kan strategier være ubevisste?

Bourdieus utgangspunkt er det gamle sosiologiske problem: hvordan reproduserer sosiale mønstre og ulikheter seg? Hvorfor er de så stabile?

Hans svar er at sosiale kjennetegn nedfeller seg i kroppen som disposisjoner (preferanser, holdninger, smak). Man utvikler i oppvekstmiljøet en kroppslig måte å innta og bebo det sosiale rommet på, kalt habitus. Preferansene kan på statistisk aggregert nivå vise typiske mønstre ved smaken i sosiale felt. (Menn med lav utdannelse i privat sektor er typiske Frp-velgere, kvinner med høy utdannelse i offentlig sektor er typiske SV-velgere, BMW er særlig populær i privat sektor, Peugeot er mer populær i offentlig sektor, og så videre.)

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Elsters utfordring