Annonse
09:49 - 27. september 2013

Den ubevisste dikter

Nils August Andersen

Annonse

Et hovedpoeng i Pierre Bourdieus Distinksjonen er at mennesker forsøker å distingvere seg gjennom estetisk praksis. Men det strebende småborgerskapet når aldri opp; for øverst troner en elite som stadig endrer reglene, men ikke selv er bundet av dem. Dette gjør de, om enn ubevisst, for å stenge ute den som er henvist til å prøve å lære og å følge reglene.

Jon Elster og Harald Eia tar opp to innvendinger mot dette: Viktige konsepter hos Bourdieus er uklare – som hans «ubevisste strategier» og antydninger om at adferd forklares av sine uintenderte konsekvenser. De gir et eksempel fra boken der småborgerskapet henvises til å følge språklige regler, mens eliten tillater seg å snakke ukorrekt, og ubevisst gjør dette for å skape avstand til småborgerskapet.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Elsters utfordring