Annonse
09:02 - 27. september 2013

Den høyere vilje

Carl Henrik Janson, Siv.Ing og ”iconoclast”.

Annonse

I filmen Good Will Hunting doserer Hunting (Matt Dillon) om at å løse en kryptokode vil kunne hjelpe soldater til å drepe 1500 afrikanere som Hunting ikke har noe uoppgjort med. Følgelig velger geniet å takke nei til tilbudet om å arbeide som kodeknekker i NSA. Filmens dialog antyder en sammenheng mellom en handling og dens utilsiktede virkninger.

Hvordan kan handlinger forklares av sine utilsiktede virkninger? Det er snedig godt spurt, og det er både oppdragende og befriende at noen våger å spørre slik. I det det spørres om virkninger er det selvfølgelig implisitt at disse er et resultat av faktiske observasjoner. Det bør kunne være en brukbar antagelse at sosiologenes diskusjoner og søken etter svar på de store spørsmålene ofte tar utgangspunkt i empiriske målinger av individ og kollektiv, slike som Distinksjonen synes å være basert på. Noen, trolig Bordieu, har observert eller målt at handlinger har utilsiktede virkninger. Oppgaven er dermed utformet slik at den er trygt plassert innenfor rammen av sosiologens kulturelle norm, men hvor er det egentlig spørsmålsstilleren vil føre oss med sin forunderlige formulering av typen “As below, so above”?

Det egentlige spørsmålet er i hvilken grad man som liten del av en stor helhet ikke bare er en representasjon av Helheten, men om det også er noe mer, et aktivt element? Det er i så fall en helt naturlig undring om dette ikke også innebærer at man kan bli en slags agent hvilket gjennom denne Helheten kan utrykke seg i en flommende resonans, en salgs “participation mystique” ?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse