Annonse
09:29 - 27. september 2013

De målene vi ikke vet at vi har

Peder Kjøs

Annonse

Jon Elster sier til Morgenbladet at «for at noe skal være en strategi forutsetter det en bevissthet». Men hvis utfordringen er å bevise at strategier kan være ubevisste, med utgangspunkt i en definisjon av strategier som nødvendigvis bevisste, er hele utfordring bare tull. Heldigvis: Elster gir en åpning. Til spørsmålet om det finnes ubevisste handlinger svarer han: «at det finnes ubevisste mekanismer er opplagt». Så vi har en sjanse hvis begrepet «strategi» kan klemmes inn i kategorien «mekanisme» – altså at en strategi kan fungere uten å være bevisst. Men en strategi må bestå av handlinger, ikke autonome rykninger. Elster løser dette når han i sitt svar regner «ubevisste mekanismer» inn i begrepet «handlinger». Målrettede handlinger kan altså være drevet av noe ubevisst.

Hvis en «mekanisme» skal regnes som en «strategi» må den styres av forestillingen om en sammenheng mellom en ønsket framtidig tilstand og en nåtidig handling. Men den mentale representasjonen av måltilstanden og sammenhengen med en nåtidig handling trenger ikke å være bevisst. Den kan være drevet av «ubevisste mekanismer».

Et eksempel er Self Serving Bias, en kognitiv mekanisme som får oss til å overbevise oss selv om at vår suksess skyldes våre gode egenskaper, mens nederlag skyldes uheldige omstendigheter. Vi fordreier ikke bevisst, men dette må kunne kalles en strategi som opprettholder et positivt selvbilde og en følelse av kontroll – et mål vi ikke er bevisst.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«     Pierre Bourdieu (1930-2002), fransk sosiolog, særlig kjent for teoriene om habitus og kulturell kapital. Bourdieu så på kulturelle manifestasjoner…»
«Elsters utfordring? Den bør han gi seg selv: Kan han forstå Bourdieu bedre? Har han noe å lære av Bourdieu? Elsters tilfeldige parafrasering av avsnitt og fotnoter i Bourdieus La…»