10:24 - 27. september 2013

Bourdieu-konkurransen: Og vinneren er...

Den 33 år gamle forskeren ved Fafo, Olav Elgvin, løste «Elsters utfordring». Harald Eia overrasket ham på café med 100 000 kroner i kontanter.

Overrasket: – Jeg kan gratulerer deg som vinner av konkurransen ”Elsters utfordring” og overrekke deg denne kofferten, proklamerte Harald Eia overfor en intetanende Olav Elgvin. Foto: Siv Dolmen

Gjemt bak et tre, i en sidegate i gamlebyen i Oslo, står Harald Eia med en koffert med 100 000 kroner i kontanter. Juryen har endelig kåret en vinner i konkurransen «Elsters utfordring», og nå skal premien overrekkes. Ettersom deltagerne var anonymisert under juryens arbeid het vinneren lenge «kandidat 42». Forbløffelsen var stor da forfatteren viste seg å være den relativt ukjente og unge islamforskeren ved Fafo, Olav Elgvin.

Se video av utdelingen lenger ned i saken.

Nå er det Elgvin selv som skal forbløffes. Hans sjef ved Fafo, Jon Rogstad, har lurt ham ut på kafé for å diskutere en forskningssøknad. Men idet Rogstad og Elgvin er på plass, spretter Eia fram og stormer inn på kafeen.

Annonse

«     Pierre Bourdieu (1930-2002), fransk sosiolog, særlig kjent for teoriene om habitus og kulturell kapital. Bourdieu så på kulturelle manifestasjoner…»
«Elsters utfordring? Den bør han gi seg selv: Kan han forstå Bourdieu bedre? Har han noe å lære av Bourdieu? Elsters tilfeldige parafrasering av avsnitt og fotnoter i Bourdieus La…»
«1. Hvordan kan strategier være ubevisste? Bourdieus utgangspunkt er det gamle sosiologiske problem: hvordan reproduserer sosiale mønstre og ulikheter seg? Hvorfor er de så stabile? Hans…»