Annonse
09:00 - 27. september 2013

Elsters utfordring – om fri vilje

Rune Vik-Hansen

Annonse

«Hvordan kan en strategi være ubevisst?» lyder Jon Elsters første utfordring.

Å legge strategi krever tenkning som kan beskrives som en samlebetegnelse for en rekke mentale akter eller sinnsbevegelser og er uavhengig av bevissthet og vilje hvor mesteparten av informasjonen som passerer gjennom vårt sentralnervesystem er ubevisst, men hvor vi har mulighet til å styre oppmerksomheten. Selve tankeprosessene, materialet og forberedelsene er alle ubevisste, dvs. utenfor vår bevisste kontroll, men har tilgang til resultatene av disse prosessene.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse