Annonse
00:00 - 21. juli 2017

Gambler med faktasjekken

Annonse

Morgenbladet har intervjuet lokalradioredaktør Anders Taaje om slukkingen av FM-nettet og overgangen til DAB i artikkelen «Gambler med late bilister». Selv ser Morgenbladet ut til å gamble med faktasjekken. Både Taaje og artikkelen fremsetter påstander som ikke stemmer.

Taaje siteres blant annet på at «DAB er avhengig av IP-adresser, kan hackes lett og bruker mye strøm». DAB er ikke avhengig av IP-adresser. DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.

Når det gjelder strømforbruk, er det stor variasjon mellom DAB-radioer. Noen har 150 timers batteritid, andre mye mindre. En radios strømforbruk avgjøres i hovedsak ikke av om det er en FM eller DAB-radio, men av hvilke funksjoner radioen har. (Bluetooth, klokke, stor og opplyst skjerm, Wifi osv). Selve DAB-sendernettet til NRK bruker omtrent halvparten så mye strøm som FM-sendernettet.

FM-mottakere i mobiltelefoner o.l er ikke innført som et krav i USA, slik Morgenbladet (og Taaje) hevder. Amerikanske myndigheter vil at markedet skal regulere dette.

International Telecommunication Union (ITU), FNs spesialorganisasjon for informasjons- og kommunikasjonsteknologi, oppfordrer mobilprodusenter til å inkludere og aktivere kringkastingsteknologi i telefoner, men knytter det ikke utelukkende til FM. Det kan like gjerne være DAB (eller annen digital kringkasting), men det forteller ikke Morgenbladet.

Videre konkluderer Morgenbladet med at DAB «dabber av» i utlandet. Det er det ikke grunnlag for. Hvorfor overse store land som Tyskland eller Storbritannia? Eller det faktum at du kan kjøre fra Norge til Italia og høre DAB hele veien? Sveits planlegger å slukke sitt riksdekkende FM-nett en gang mellom 2020 og 2024. I Danmark gikk nettopp regjeringspartiet Liberal Alliance ut og antydet at FM-slukkingen bør fremskyndes, siden den digitale lyttingen i Danmark stiger mer enn forventet. I august setter det danske Kulturministeriet i gang en stor kampanje for å forberede lytterne på overgangen til DAB+, som skjer 1. oktober i år.


Norge er først ut med å slukke det riksdekkende FM-nettet, men vi er ikke alene om å satse på DAB. Vi er enige med Taaje på ett punkt; DAB er kommet for å bli.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Debatt