Annonse

Annonse

00:55 - 29. mai 2015

Narsissismens triumf

Det er rett å gjøre det beste, skriver Terje Tvedt.

På flukt: Syriske flyktninger speiler seg i et vindu i en flyktningeleir i Bekaadalen, nær grensen til Syria i 2013. Bekaadalens strategiske betydning og jordbruk vil ikke endres av en dugnad i Norge, skriver Terje Tvedt. Foto: Spencer Platt/Getty Images

Så lenge holdningene til den største humanitære katastrofen etter andre verdenskrig blir formulert innenfor en overforenklet dikotomi mellom sinnelagsetikere og konsekvensetikere, eller mellom «snillisme» (et umulig begrep for å forstå samfunn) og realisme, vil diskusjonen om verden og Norges plass snurre rundt seg selv. Den synes å handle om Midtøsten, men i virkeligheten dreier den seg om Norge – tilsynelatende er den preget av et kosmopolitisk perspektiv, men i realiteten viser det seg at det er snakk om narsissismens triumf.
 

Den 11. mars 2015 trykket VG kronikken som åtte organisasjoner med Flyktninghjelpen og Røde Kors i spissen hadde skrevet: «En nasjonal dugnad for syriske flyktninger». Den lyktes i å vekke nasjonens alltid dårlige samvittighet for egen rikdom og andres fattigdom, og parolen om «10 000 flyktninger til Norge i løpet av to år» fikk raskt støtte fra SV, Venstre, Rødt, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, De Grønne og Arbeiderpartiet. Alle hyllet de dette initiativet.

HER !

Annonse

Mer fra Debatt