Debatt

Hvem er «sorte»?

RASE Med referanse til professor Glenn Peter Sætres kronikk «Ulike raser, lik verdi» i Morgenbladet 10. april, har jeg følgende spørsmål: Hvem viser Sætre til i linje 8, når han omtaler hvordan «sorte» responderer på medisiner? Viser han til afroamerikanere? Jeg er usikker på i hvilken grad dagens afroamerikaneres genetikk er ulik deres sentral- og vestafrikanske forfedre.

Viser han til 1,3 mrd indere, hvis hudfarge varierer på kryss av det indiske subkontinentet? Viser han til sørafrikanere, hvis hudfarge varierer fra nokså lys i f.eks. Cape Town til betydelig mørkere i KwaZulu-Natal? Viser han til hele det afrikanske kontinent? Tidligere i kronikken skiller Sætre mellom befolkningene nord og sør for Sahara.  Viser han til 500 000 aboriginere hvis hudfarge er nokså mørk, men som ifølge Sætre tilhører hovedgrupper av mennesker med opprinnelse fra Oseania? Eller refererer han til de over 900 millioner menneskene som bor i Afrika sør for Sahara, samt mennesker i resten av verden med avstamning fra denne regionen?  Hvem Sætre har i tankene når han omtaler «hvite» blir det opp til hver enkelt leser å vurdere.

Kronikkens tema er relevant, og en fagpersons synspunkt alltid interessant. Imidlertid kan Sætres argumentasjon profittere på økt presisjon.

Ingvild Agledahl

Mer fra Debatt