Annonse
03:54 - 09. januar 2015

Flere teologer til sykehusene

Annonse
«Når vi først er i gang: Synske mennesker bør få seg stillinger i værtjenesten.»

EVNER

Jens Bjørneboe mente at teologien ikke er vitenskapelig – han anså den som uempirisk og frikoblet fra fakta. Slik behøver det ikke å være.

Morgenbladet trykker i sin nyttårsutgave et interessant intervju med Jan-Olav Henriksen, professor i systematisk teologi ved Menighetsfakultetet, og bærer av såkalte «varme hender». Dette innebærer at han er i stand til å helbrede syke og trengende mennesker, bare ved å ta på dem med hendene sine.

Å ha «varme hender» er i seg selv ikke veldig spesielt. Jeg har også det av og til, sist nå i jula da en nerve i overarmen kom i klem under en strabasiøs tur. Men å gjøre syke mennesker friske ved håndspåleggelse, det klarer jeg ikke.

Siden Henriksen og så mange andre med «varme hender» sier de klarer nettopp dette, så ville det vært interessant å studere fenomenet nærmere.

Henriksen synes imidlertid det er en dårlig idé å teste og dokumentere effekten av helbredende evner gjennom kontrollerte forsøk. Til det mangler vi god nok metodikk, ifølge professoren. Det kan man være enig eller dypt uenig i, men det er egentlig ikke så viktig.

Viktigere er det at samfunnet vårt i større grad bør nyte godt av de evnene og ressursene som Henriksen og andre sier de innehar. Mennesker med helbredende evner bør ta seg arbeid ved norske sykehus og behandlingsinstitusjoner. Der kan de på systematisk vis og under ordnede forhold gjøre syke og svake friske igjen, ta bort enorme mengder smerte, forlenge titusenvis av liv, og det nesten uten kostnader for storsamfunnet.

Og når vi først er i gang: Synske mennesker bør få seg stillinger i værtjenesten, veitrafikksentralen og andre institusjoner der fremsyn kan redde liv og spare samfunnet for milliarder. Mange av våre største utfordringer vil kunne bli historie. Vi vil slippe å bruke enorme beløp på medisin og meteorologi.

Vi vil i tillegg få et uovertruffent empirisk grunnlag for å studere effekten av ånd i den materielle verden. Det burde vitenskapsmenn, også teologer, kunne være interesserte i.

Hans K. Stenøien
Professor i systematisk biologi, NTNU Vitenskapsmuséet

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.