Annonse
03:54 - 09. januar 2015

Flere teologer til sykehusene

Annonse
«Når vi først er i gang: Synske mennesker bør få seg stillinger i værtjenesten.»

EVNER

Jens Bjørneboe mente at teologien ikke er vitenskapelig – han anså den som uempirisk og frikoblet fra fakta. Slik behøver det ikke å være.

Morgenbladet trykker i sin nyttårsutgave et interessant intervju med Jan-Olav Henriksen, professor i systematisk teologi ved Menighetsfakultetet, og bærer av såkalte «varme hender». Dette innebærer at han er i stand til å helbrede syke og trengende mennesker, bare ved å ta på dem med hendene sine.

Å ha «varme hender» er i seg selv ikke veldig spesielt. Jeg har også det av og til, sist nå i jula da en nerve i overarmen kom i klem under en strabasiøs tur. Men å gjøre syke mennesker friske ved håndspåleggelse, det klarer jeg ikke.

Siden Henriksen og så mange andre med «varme hender» sier de klarer nettopp dette, så ville det vært interessant å studere fenomenet nærmere.

Henriksen synes imidlertid det er en dårlig idé å teste og dokumentere effekten av helbredende evner gjennom kontrollerte forsøk. Til det mangler vi god nok metodikk, ifølge professoren. Det kan man være enig eller dypt uenig i, men det er egentlig ikke så viktig.

Viktigere er det at samfunnet vårt i større grad bør nyte godt av de evnene og ressursene som Henriksen og andre sier de innehar. Mennesker med helbredende evner bør ta seg arbeid ved norske sykehus og behandlingsinstitusjoner. Der kan de på systematisk vis og under ordnede forhold gjøre syke og svake friske igjen, ta bort enorme mengder smerte, forlenge titusenvis av liv, og det nesten uten kostnader for storsamfunnet.

Og når vi først er i gang: Synske mennesker bør få seg stillinger i værtjenesten, veitrafikksentralen og andre institusjoner der fremsyn kan redde liv og spare samfunnet for milliarder. Mange av våre største utfordringer vil kunne bli historie. Vi vil slippe å bruke enorme beløp på medisin og meteorologi.

Vi vil i tillegg få et uovertruffent empirisk grunnlag for å studere effekten av ånd i den materielle verden. Det burde vitenskapsmenn, også teologer, kunne være interesserte i.

Hans K. Stenøien
Professor i systematisk biologi, NTNU Vitenskapsmuséet

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Debatt