Debatt

Et pip fra røverhulen

«Lovverket er en sveitserost som gjør kjøpmenn og kunder til lovbrytere over hele landet.»

KONSERVATISME Gudmund Hernes avlegger meg en visitt på baksiden av Morgenbladet 13. februar, og dommen er denne: «Isaksen, med sans for dilemmaene, utgjør stakkar, avvikeren i Ernas regjering.» Mellom linjene leser jeg også en viss tristhet over at Lars Roar Langslets jakke fortsatt passer tidens mote, mens hans egen er blitt hengende i skapet. Det får så være.

Mye kan sies om professor Hernes’ tid som politiker, men spesielt preget av sansen for dilemmaer hverken var han da eller er han nå. Et dilemma er ikke, som Hernes synes å tro, å argumentere mot sitt eget standpunkt. Et dilemma er egentlig et valg mellom to onder, mens vi i dagligtalen bruker det om to valgalternativer som begge er beheftet med betydelige svakheter. Slik er det også med lukkeloven.

Hernes viser til Moseloven, og Vår Herre sier helt riktig i Andre Mosebok, 31,15 (og flere andre steder) at «I seks dager kan det gjøres arbeid, men den sjuende dagen skal være sabbat, en hellig hviledag for Herren. Hver den som gjør noe arbeid på sabbatsdagen, skal dø.»

Det har vært en slags åndelig himmel over vår helligdagslovgivning, og det er fortsatt et tungtveiende argument at søndagen bør være annerledes enn hverdagene. Herav dilemmaet.

Men den andre siden av saken er at menneskets lover slett ikke er så klare som Guds. Loven om butikkenes åpningstider kan formuleres slik: Du skal holde hviledagen hellig. Så lenge du har butikk over 100 kvadrameter, ikke selger bensin, olje eller andre varer som er nødvendig for drift av motorkjøretøyer og motorbåt i et areale som ikke overstiger 150 kvadratmeter, ikke ligger på en campingplass eller i et område fylkesmannen regner som et typisk turiststed (Oslo og Bergen er for eksempel ikke inkludert), ikke selger fra et serveringssted eller holder auksjon eller selger kunst, ikke selger fra varemesser, ikke selger husflid og souvenirer eller blomster, planter og andre hageartikler.

Lovverket er en sveitserost som gjør kjøpmenn og kunder til lovbrytere over hele landet. Det bygger neppe respekt for lovene og er et godt argument for endring.

Torbjørn Røe Isaksen
Kunnskapsminister

Mer fra Debatt