Debatt

Bjørvika gjør at alle blir sure på alle

Farlig for syklistene, en sinke for bussene.

«Å sykle i Eufemias gate i Oslo i rushtiden er som å sykle inn i en mur med busser.»

SYKKELPOLITIKK Søndag 14. juni arrangerer Statens Vegvesen gatefest med et BMX-sykkelshow for å feire at Dronning Eufemias gate i Bjørvika i Oslo er ferdig, Har de valgt et sykkelshow bare for å peke nese til oss som forsøker å sykle her til daglig?

Før åpningen har Statens Vegvesen bygget om sykkelløsningen to ganger. Det man hadde bygget, var for farlig. Først måtte de legge rød asfalt. Så måtte de fjerne et «midtstilt sykkelfelt» der syklisten fikk en passasje midt i gata med 50-60 cm klaring til leddbussene på hver side.

Bjørvika er nøkkelen for å komme gjennom Oslo. Alt er nytt, det var masse plass, og man kunne bygge hva man ville. Men løsningene som er valgt, er verken sikre, funksjonelle eller innbydende. De skaper de konflikter, utrygghet og farlige situasjoner. Mest alvorlig er det at syklister og busser må konkurrere om plassen. Det er farlig for syklistene, og det sinker bussene.

I rushtiden står bussene i saktegående kø og blir tatt igjen av syklister som kommer bakfra i større fart på innsiden av bussen i det smale sykkelfeltet. Når de kommer fram til holdeplassen, opphører sykkelfeltet, og bussen må dele gaten med sykkelen. Dermed kommer ikke leddbussen inn på holdeplassen, for det er fullt av syklister på innsiden. Dette har Ruters buss-sjåfører skjønt. Derfor legger de seg inn sykkelfeltet noen hundre meter før holdeplassen. Å sykle i Eufemias gate i rushtiden er som å sykle inn i en mur med busser.

På den andre siden av byen, vestover fra Aker brygge, er det bygget en egen adskilt sykkeltrasé. Den er en kjempesuksess og har en jevn strøm av syklister i rushtiden. Sykkeltraseen er trygg, effektiv, og skiller fysisk de syklende fra motorveien og store busser. Får vi like mange sykler i Bjørvika, kommer ikke bussen frem. Her vil flere syklister effektivt hindre bussene i å komme inn på holdeplassen.

Å la syklende dele veien med leddbussen er bare én av mange feil i Bjørvika. I tillegg kommer blant annet farlige kryss der sykkel blandes med buss og bil, og P-plasser der bildører og for store busser stikker ut i sykkelfeltet. Derfor sykler de fleste på fortauet og langs kaipromenaden, til fotgjengernes fortvilelse. Bjørvika gjør at alle blir sure på alle. Men feilen ligger ikke hos syklisten, fotgjengeren eller Ruters buss-sjåfører. Bjørvika er bygget sånn at det må bli på denne måten.

Oslo kommune vil doble sykkelandelen. Flere syklende i Bjørvika vil øke konfliktene. Løsningen er å bygge om. Syklistene trenger sykkelveier som er trygge, funksjonelle og innbydende. Bussene trenger klar bane, og effektive løsninger, slik at ikke passasjerene blir forsinket. Fotgjengerne trenger å få ha fortauet i fred.

Det er ingen grunn til å feire Eufemias gate. Statens Vegvesen bør bruke dagen til å markere starten på byggingen av en trygg og effektiv sykkelvei som knytter øst sammen med vest i Oslo.

Einar Wilhelmsen
Indignert syklist og førstekandidat for Miljøpartiet de Grønne i Østensjø

Mer fra Debatt