Debatt

Norge må prioritere FN-operasjoner

Norge har nedprioritert FN-operasjoner i denne perioden til fordel for Nato-operasjoner.

«Norge bør prioritere FN-operasjoner fremfor Nato-operasjoner.»

FN 70 ÅR I artikkelen «Fredens tåkefyrster» i Morgenbladet 29. mai hevdes det at FNs fredsbevarende operasjoner nå er «ved et vendepunkt». Artikkelen peker på en overdreven tro på effekten av FNs fredsbevarende operasjoner de siste 15 årene, og at reaksjonen vil bli mer begrensede mandater og færre soldater til disposisjon i slike operasjoner fremover.

Samtidig viser den at Norge har nedprioritert FN-operasjoner i denne perioden til fordel for Nato-operasjoner. Det at både FN-operasjonene har vært overvurdert og at disse nedprioriteres av Norge, kan ved første blikk tolkes som at Norge prioriterer riktig. Vi i FN-sambandet mener en slik konklusjon vil være en feilslutning. Ekspertene som intervjues i Morgenbladet, peker på flere ting som taler for at Norge bør prioritere å sende personell til FN-operasjoner fremover.

Unicef beskriver året 2014 som et usedvanlig «ødeleggende år for barn», og estimerte at rundt 230 millioner barn lever i områder som er preget av væpnet konflikt. Dette viser at behovet for fredsbevarende styrker fortsatt er til stede og har en viktig oppgave. At noen mener det er en overdreven tro på FN-operasjoner, betyr ikke at alternative operasjoner utenom FN er det optimale.

I et debattinnlegg i Morgenbladet 5. juni hevder Prios Håvard Mokleiv Nygård at systematisk forskning viser at fredsbevaring i regi av FN «skaper fred og lindrer effektene av konflikt». Han konkluderer med at «fredsbevaring fungerer, og FN burde gjøre mye mer av det».

Da er det synd hvis holdningen i det norske forsvaret er at «FN er for de spesielt interesserte, og ikke noe Forsvaret skal bruke mye krefter på».

Et annet poeng er at de landene som bidrar mest med soldater til FN-operasjoner i dag – Bangladesh, Pakistan og India – er land hvor myndighetene legger avgjørende begrensninger på bruken av disse soldatene i FN-operasjoner. I stedet for å nedprioritere FN-operasjoner bør Norge derfor ha en pådriverrolle i arbeidet for å styrke FNs fredsbevarende operasjoner. Vi bør jobbe for at operasjonene er under én kommando og sikre at FN-operasjonenes mandater er sterke nok til å bygge opp under den freden de skal sikre.

Det forutsetter at Norge selv prioriterer FN-operasjoner i mye større grad enn i dag, både finansielt og med personell. Artikkelen i Morgenbladet viser at norsk personell til FN-styrkene har sunket fra rundt 1000 på 1980-tallet til bare 90 personer i dag.

Å styrke den norske innsatsen i disse operasjonene, og at Norge prioritere FN-operasjoner fremfor Nato-operasjoner, mener FN-sambandet er både viktig og riktig.

Dette betyr ikke at FNs fredsbevarende operasjoner fungerer optimalt, også her er det behov for reform. Vi venter på rapporten fra det uavhengige høynivåpanelet som blir lagt frem i New York i disse dager, og forventer at det blir et vendepunkt som gjør FN-operasjonene enda bedre rustet til å sikre fred og beskytte sivile.

Rune Arctander
FN-sambandets assisterende generalsekretær

Mer fra Debatt