Annonse
03:48 - 09. januar 2015

Mer fleksibilitet og frihet – mindre styring og kontroll

Annonse
«Vi rydder opp i et kronglete og pussig regelverk som også virker konkurransevridende.»

SØNDAGSÅPENT

Gudmund Hernes forsøker på akademisk vis i Morgenbladet 2. januar å analysere årsakene til at Høyre for tiden ikke har like sterke meningsmålinger som ved valget i 2013. Det er mulig han har et poeng, men jeg mener han tar feil når det gjelder søndagsåpne butikker.

For det første hevder han at jeg kun argumenterer med at vi fikk et politisk flertall ved valget, der søndagsåpne butikker var en del av det politiske programmet. For det andre ser han ut til å tro at vi lurer velgerne ved å stå for den politikken vi har gått til valg på. Og, han ser ikke ut til å forstå at grunnen til at søndagsåpne butikker er en del av vårt politiske program er fordi at det åpner opp for mer fleksibilitet og frihet, men også fordi vi rydder opp i et kronglete og pussig regelverk som også virker konkurransevridende.

Da jeg vokste opp hadde vi kun én tv-kanal. Butikkene stengte kl. 17, og telefonselskapene slapp å slåss om kundene – det var lang kø for å få telefon. Dette tok Høyre fatt på etter at Kåre Willoch ble statsminister høsten 1981. «Lukkeloven» ble til en åpningstidslov, og butikkene kunne begynne å holde åpent også på kveldstid. Det var ikke lenger slik at småbarnsfamiliene måtte stresse mellom jobb, barnehage og butikk i håp om å rekke alt før stengetid.

Vi har i dag et lovverk med noen underlige begrensninger som gjør at butikker under 100 kvadratmeter kan holde åpent på søndager. Da kan vi handle dagligvarer i ganske trange, dyre butikker med et begrenset vareutvalg. Enkelte andre unntak finnes også, slik som planteutsalg – der det etter hvert finnes ganske mye mer enn planter, for det er mange som kjøper både hagemøbler og andre ting i de etter hvert ganske rikholdige «planteutsalgene».

Med dagens regelverk har hundrevis av butikker allerede lov til å holde åpent, blant annet alle butikker i 85 norske kommuner fordi de er «typiske turiststeder». Det gjelder for øvrig ikke Oslo, Bergen og andre store byer(!).

Et liberalt parti ønsker ikke unødvendige forbud, og vi har tillit til at folk selv kan bestemme om de vil handle – også på søndager. Vi har tillit til at butikkeiere selv kan bestemme når de vil ha åpent, og vi har tro på at mennesker klarer å styre sine egne valg. Det betyr at de som ikke vil handle, lar det være, og de som ikke vil holde butikken åpen, holder den stengt. Og, det er heller ikke en umulig tanke at de som ikke vil jobbe i en søndagsåpen butikk, velger en annen jobb – eller aksepterer at de av og til må jobbe på en søndag mot å ha fri en dag midt i uken!

Det er ikke noe mål at alt skal holde åpent døgnet rundt, men vi trenger ikke et utdatert åpningstidsregelverk for å opprettholde forskjellen på helg og hverdag. Når folk uansett velger å handle på søndager i trange butikker med dårligere utvalg, bør vi ta konsekvensen av det. Det vi trenger er en oppdatering av et gammeldags regelverk som ikke lenger harmonerer med hvordan vi lever og som dermed har sluttet å virke.

Kristin Vinje
Stortingsrepresentant (H)

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.