Debatt

Konservativ fremskrittspolitikk

«Trolig står konservative ideer sterkere i Norge i dag enn på mange, mange år.»

KONSERVATISME «Konservatismen er ideologien som døde ut», skriver Lena Lindgren i Morgenbladet. På sett og vis ville det kunne øke konservatismens anseelse blant oss konservative. Det er nemlig få ting med så umiddelbar appell til oss som det som en gang var flott, men så ble borte. Heldigvis – eller dessverre – er påstanden ikke riktig.

Det finnes knapt konservative som Kåre Willoch og Lars Roar Langslet i politikken lenger, påstår Morgenbladets kommentator. For øvrig høres ingen av dem lenger ut som høyrefolk, skriver Lindgren også. Hva behager? Det er merkelig. For mine ører høres begge de to herrer definitivt ut som høyrefolk – og som konservative.

Lindgren deltar i spalten i en vanlig øvelse i norsk politkkk: Høyrefolk blir anstendiggjort etter at de er ferdige med politikken. Enhver som leser politisk historie kan se hvilke karakteristikker som ble slynget mot dem da de på 1980-tallet liberaliserte Norge, og blant annet slapp litt mer marked og valgfrihet til her og der. Som gode konservative gjør og bør (med måte).

Det er også merkelig å argumentere for at Høyre i dag er mer høyrevridd enn tidligere. På flere områder – for eksempel i skattepolitikken, velferdspolitikken og i næringspolitikken – er Høyre i dag mer moderat enn på for eksempel på 1990-tallet. Man kan selvfølgelig mene hva man vil om de konkrete forslagene Høyre fremmer i regjering, men at partiet i dag generelt er blitt mer markedsliberalistisk mener jeg er positivt feil.

Trolig står konservative ideer sterkere i Norge i dag enn på mange, mange år. Selv om konservative kommer i flere avskygninger, som debatten har illustrert, er det liten grunn til å tro at det svekker konservative ideer. Den beste illustrasjonen på at sosialismen i dag ligger på sotteseng er ikke at debatten om sosialistiske ideer er levende og vital. Snarere tvert imot.

Torbjørn Røe Isaksen
Kunnskapsminister

Mer fra Debatt