Annonse
05:53 - 31. januar 2014

Visekunstens «Fjordman»

Annonse
«Man sammenligninger ikke med lus for å uttrykke at det er for mye av noe man liker.»

INNVANDRING

Er Hans Rotmo mannen som kommer til å gjøre «landsforræder» til et mer akseptabelt begrep i norsk debatt etter 22. juli?

Morgenbladet viser i intervjuet 24. januar at ingenting er bedre for å avsløre Rotmo enn å la ham snakke fritt. Intervjuet er en oppvisning i vilt og arkaisk tankegods, utbasunert som selvsagtheter. Alle norske politikere, i alle fall alle som er for Schengen, er «landsforrædere», og han er imot «medlidenhet» med de som har det dårlig – slikt er nemlig ikke «bærekraftig» – og omtaler dem som lus. Men «hitling» vil han ikke ha noe av.

Rotmo mener sammenligningen mellom asylsøkere og «lopp og lus» bare er en mengdemetafor. Det er søkt. Han valgte for eksempel ikke «gullmynter i en skattkiste». Man bruker ikke sammenligninger med lopper og lus for å uttrykke at det er for mye av noe man liker. Det er godt sammenfall mellom budskap og retorikk: Han mener at asylsøkere er til skade, og sammenlignet dem med skadedyr.

Det er lite fra de styggeste kommentarfeltene Rotmo ikke har tatt inn i den offentlige debatten de siste par årene, om det så er at innvandrere lukter og snakker rart, at de går for mye på do (!), eller at alle han er uenig med er «landsforrædere».

Om Rotmo ikke forstår hvor farlig forræderi-retorikken er, har han en forbløffende mangel på gangsyn. Å omtale noe som rasisme er på ingen måte likestilt med å kalle noen for landsforræder, slik han selv antyder. Det pleide å være dødsstraff for «landsforrædere»; det gir ordet sin harde klang. Anders Behring Breivik brukte også det samme ordet for å betegne menneskene han drepte 22. juli.

Modellene for anklager om landsforræderi nå til dags er stort sett alle høyreekstreme. Begrepsbruken er ren importvare fra den høyreekstreme sfæren inn i offentlig norsk debatt, med visesangeren i rollen som grossist. Også hos hatideologen Fjordman kryr det av anklager om landsforræderi, blant annet beskyldes alle vestlige lands regjeringer for dette. Hvor bevisst, eller bevisstløs, er Rotmo egentlig på selskapet han velger seg? Bør han beskyttes mot seg selv, eller vet han godt hvilken ild han leker med?

Morgenbladet ønsket utvilsomt å avsløre Rotmo, og lyktes. Det ubehagelige spørsmålet er likevel om Rotmos insisterende bruk av slike begreper kan bidra til å gjøre dem litt mer normale.

Er dette også en av grensene som skal flyttes etter 22. juli? De som ble drept den dagen var slike som Rotmo nå kaller forrædere. Vi kan bare håpe Rotmo vil reflektere over dette.

 

Rune Berglund Steen
Leder, Antirasistisk Senter

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Debatt