Debatt

Tillitsbrudd og vrang­forestillinger

Alkoholdrikkerne er ikke «de andre».

CANNABIS

Nulltoleranse. Krise. Sjokket, og skuffelsen. Man skulle tro det gjaldt drap, eller voldtekt. Men det var det mest brukte illegale rusmiddelet i verden som fikk frem sjokket.

Et alvorlig tillitsbrudd, eller en alvorlig vrangforestilling? Kanskje begge deler, og den politiske hasjrøykeren er kanskje ikke den som bør skamme seg mest. Politikeren fra Høyre, som har trukket seg fra alle verv, sier han har skuffet alle som har hatt tro på ham. Skyldfølelse og mediehenrettelse: Kanskje er det heller han som bør være skuffet over oss?

Statsminister Erna Solbergs uttalelse til pressen oppsummerer saken godt: «Dette er en alvorlig, men trist sak for alle.» Alvorlig, kanskje. Trist, absolutt.

Det som er alvorlig er at en stortingsrepresentant, som skal representere staten, har brutt norsk lov. Han har brutt en lov, og fortjener bot. Den største straffen ser allikevel ut til å være den offentlige reaksjonen, med fare for å miste jobben, karrieren og tilliten.

Saken er trist, for den illustrerer så godt hvordan narkotikapolitikken ikke henger på greip. Reaksjonene var voldsomme; krisemøter ble holdt. Det burde blinke i varsellamper her. Politiets største arbeidsmengde i helgene skyldes personer som tar en pils for mye. De bråker, slåss, spyr, vet ikke hvor de er, eller reagerer litt for sent på politiets formaninger.

Politiet gjør en utmerket jobb, hvor de stopper, formaner og sender folk med «en pils for mye» hjem, ofte uten offentlige sanksjoner, og uten å registrere dem i strafferegisteret. De gir folk en sjanse, de er vanlige mennesker, som oss. Alkoholdrikkerne er ikke «de andre», slik man ofte kan få inntrykk av at personene som velger ulovlige rusmidler er.

Politiet kan la nåde gå for rett for de alkoholdrikkende, men det blir noe helt annet hvis disse fyrer opp hasj på nachspiel. Da kan det føre til tillitsbrudd og karriereslutt. Da lar de ikke nåde gå for rett, da lar de rett gå foran fornuft, kan det se ut som. Er det ikke som negler skraper på tavler her?

Hvorfor skal en som røyker en joint på nachspiel, langt fra sine formelle plikter, bli sett på som et skuffende individ i alle andre sammenhenger? Vi trenger å åpne øynene. Hasj er ikke sunt, men det er enda mindre sunt å ødelegge en persons troverdighet og karriere på grunn av én dum feil.

På samme måte som vi sluttet å se på homofili som en forbrytelse, og så på kvinner som underdanige, bør vi også åpne øynene for en alternativ narkotikapolitikk. Det er et tillitsbrudd å se bort fra forskning, erfaringer og lidelser.

Thomas Hauge
Masterstudent i kriminologi

Mer fra Debatt