Debatt

Svaret er strengere krav

Det bør være opptakskrav for å komme inn på yrkesfag: et lavt fravær og en karakter tilsvarende «G».

«Sett opp kravene for å komme inn – innfør konteklasser i 10. trinn.»

MANUELLE

Rekruttering til yrkesfag og frafall underveis er til stor bekymring for medlemsbedriftene i Oslo Håndverks- & Industriforening. Jeg konstaterer to ting: Her er det et sett av problemer som bidrar til å forsterke hverandre, og det er jevnt over trøbbel i de fleste fag – store som små.

Jeg tror at intensjonen med at alle har rett til videregående utdanning er god – men at den virker feil. Mange som kommer inn på yrkesfag fra 10. klasse har store faglige hull. Så børster grunnskolen hendene og sier at endelig – ferdig med dem – nå får videregående opplæring ta over.

Men med en god blanding av faglige hull, strykkarakterer, stort fravær, motivasjonsproblemer og kanskje uten en klokkeklar overbevisning om at de skal gå yrkesfag starter klassene i bratt motbakke. Likevel kommer mange inn på yrkesfag – fordi de har rett til det – ikke nødvendigvis av lyst eller med forutsetninger.

I Aftenposten 31. august ble det konkludert som følger:

• Kun halvparten av yrkesfag­elevene søker seg videre til lærlingplass.

• Kun 16 prosent av et videregåendekull fullfører med fagbrev i løpet av fem år.

• En tredjedel av yrkesfagelevene hopper av og søker påbygning til studiekompetanse/allmennfag tredje året. Nær halvparten av disse slutter eller stryker.

Da en elev på yrkesfag i samme artikkel ble utfordret på grunner til dette frafallet var svaret: «Veldig mange får sjokk fordi de tror yrkesfag er lett. Med bare praksis og lite teori.»

Jeg tror det fremdeles er slik at man må lære å gå før man kan lære å løpe. Jeg tror på en rett til videregående utdanning så lenge det er en plikt til først å bestå grunnskolen. Jeg tror ikke noe på skoleøkonomi som er skrudd sammen slik at man får betalt for å oppbevare unge mennesker på skolen og velger å gi ståkarakter til strykkandidater for å oppfylle et skolebudsjett. Da tror jeg kjeden av problemer forsterkes og forskyves.

Det er å gjøre unge mennesker en bjørnetjeneste å sluse dem inn på yrkesfag uten å ha fundamentet fra grunnskolen i orden. Jeg mener all videregående utdanning bør ha et opptakskrav tilsvarende karakter «G» / «3» og et lavt fravær som en forutsetning for å komme inn på videregående utdanning – også yrkesfag.

Om det vil medføre mange ubehagelige situasjoner i hjemmene – ja, mest sannsynlig. Men i den grad foreldrene fremdeles har påvirkningskraft i 10. klasse, så vil den svinne for hvert år som går og det vil ikke bli lettere å rette opp manglene fra grunnskolen senere i utdanningsløpet.

Når fag- og svenneprøvenemndene begynner å diskutere en senking av kravene, fordi strykprosentene er høye og økende, betyr det at de er i ferd med å følge etter – i kjølvannet av ingen krav for å komme inn på utdanningen.

Dette er det ingen som tjener på, hverken ungdom, foreldre, arbeidsgivere, kunder eller samfunnet Norge.

Sett opp kravene for å komme inn – innfør konteklasser i 10. trinn og gi ungdommen et fundament fra grunnskolen, før videregående tar over. Bygg en konteskole midt i Oslo som driver med «oppretting i grunnskolefag».

Dette vil gi faglærerne i videregående mulighet til å drive undervisning ved å legge ny kunnskap til et bestående fundament. En konstruksjon bygget på en grunnmur. Jeg er ganske sikker på at dette vil gjøre elevene vesentlig bedre skikket som lærlinger, og at de vil fremstå som attraktive for mange små og mellomstore bedrifter, som i dag unngår lærlinger fordi en forventet blanding av inkompetanse og fravær gjør lærlinger uaktuelt.

Ifølge SSB vil det mangle opp mot 90 000 fagarbeidere i 2035, særlig innen helsefag. Det vil si at etterspørselen er enorm og mulighetene vil bli mange for dem som velger yrkesfag. Jeg tror at flink ungdom som tar et fag- eller svennebrev, vil bli fremtidens adel i Norge. I dag sliter fagene med lav lønn, status, rykte, konkurranse fra svart arbeid og en rekke andre negative selvforsterkende mekanismer.

På den annen side er dette et pionerområde. Her må man bygge sin egen status, og i den nærmeste fremtid vil det være lite som er gratis. Når det er sagt tror jeg yrkesfagene nærmer seg en bunn-notering. Det kan neppe gå særlig dårligere. Når den siste optimist blir pessimist – da snur det som regel.

I eiendomsmarkedet og aksjemarkedet sies det at man skal selge når alle roper kjøp, og kjøpe når alle roper selg. Har du gode karakterer – velg yrkesfag når få andre gjør nettopp det!

Skolebyråd i Oslo, Anniken Hauglie skrev i Morgenbladet 26. september at hun ikke ville nølt et sekund med et bifallende JA om hennes barn ønsket seg til yrkesfag. Det må vel kunne kalles et stalltips.

Eivind Andersen
Administrerende direktør i Oslo håndverks- & industriarbeiderforening

Mer fra Debatt