Debatt

Rødt-Moxnes og Ukraina

«Moxnes vil altså ikke bare være kritisk, han vil fryse hele interimregjeringen ut.»

UKRAINA

Rødt-leder Bjørnar Moxnes skriver i siste nummer av Morgenbladet at jeg forvrengte hans syn på Ukraina da jeg uken før mente at han hadde bitt på Putins propaganda. Moxnes sier at han bare har uttalt at «vi må være kritiske til fascistiske krefters innflytelse i Ukrainas regjering».

Men det som ansporet min kommentar, var Moxnes‘ uttalelse om at Norge må avstå fra å hjelpe den nye regjeringen på grunn av de høyreekstreme elementene som inngår i den (Klassekampen 10. mars). Moxnes vil altså ikke bare være kritisk, han vil fryse hele interimregjeringen ut.

Dersom hans syn skulle fått gjennomslag, er det god grunn til å tro at Ukraina bryter sammen og at ekstremistiske grupper får større oppslutning.

Etter å ha arbeidet journalistisk med Ukraina over lengre tid og intervjuet en rekke eksperter på landet, har jeg ennå ikke støtt på en eneste anerkjent Ukraina-kjenner som ikke er enig i dette synet.

Det kan hende at Moxnes’ syn ikke skyldes at han er påvirket av russisk propaganda. Men hvis han er kommet frem til standpunktet sitt på egen hånd, er vel ikke det særlig mer flatterende.

Til sist: Moxnes’ grovt misvisende analyse av EUs rolle er ikke mer enn man kan forvente av en fyr som har sammenliknet interimregjeringen i Ukraina med Taliban (Klassekampen 10. mars).

Sten Inge Jørgensen
Journalist i Morgenbladet

Mer fra Debatt