Annonse
05:40 - 03. januar 2014

Gastronomi i parnasset

Annonse

MAT

I Morgenbladet 13. desember skriver Knut Stene-Johansen begeistret om kulinariske skildringer i en rekke av Dag Solstads verker. Litteraturprofessoren er åpenbart imponert av Solstads gastronomiske innsikt som formidles med «en betydelig sosiokulturell kompetanse».

I denne forbindelse vil jeg gjerne supplere med Solstads uttalelser i et intervju i Aftenposten 30. juni 2009. Her redegjorde han med betydelig engasjement for de samfunnsproblemer som virkelig opptar ham i dag.

Med «stigende stemmevolum» berettet han en rystende historie som trolig skal illustrere det borgerlige samfunns forfall: En bekjent av ham hadde nettopp fått beskjed fra en slakterbutikk at de ikke hadde tartar, «men kunne vi ikke bruke karbonade?».

På dette punkt i intervjuet kommer Solstad tilsynelatende i sterk affekt. Hans sinnsopprør kulminerer med følgende inntrengende appell til den sultende menneskehet: «Gå bare på luksusrestaurantene. Se etter Michelin-stjernene.»

Den tid er åpenbart forbi da Solstad som et fremtredende medlem av venstresidens intellektuelle avantgarde hyllet Den røde stjerne; nå er det Michelin-stjernene som teller. Noen fordomsfulle vil kanskje stusse over dette.

Jeg vil da berolige dem med at den stadig selverklærte kommunisten Solstads oppfordring til å besøke luksusrestaurantene sikkert er henvendt til de som nevnes i den velkjente Internasjonalen, der det malmfullt synges om «I som sulten knuget har».

 

Stig S. Frøland

Oslo

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Debatt