Annonse
12:42 - 23. oktober 2014

En viktig språksak

Annonse
Ordboken for bokmål/riksmål har derimot i mange år vært underbudsjettert og har ennå ikke nådd målet.

SPRÅK

De fleste europeiske land har store, dokumenterende ordbokverk. I Norge har det lenge vært arbeidet med to: Norsk Ordbok for nynorsk og dialektene og Det Norske Akademis Store Ordbok (NAOB) for bokmål/riksmål. Det siste er en videreføring og modernisering av standardverket Norsk Riksmålsordbok. Språkrådet og de ledende forfatterforeningene har flere ganger understreket hvor viktig det er å sikre utgivelsen av NAOB. 

Etter planen skulle begge ferdigstilles til grunnlovsjubileet i år. Slik gikk det ikke. Norsk Ordbok, et imponerende løft som i alle år har vært prioritert i statsbudsjettet, kom i land, men krever etterarbeid. Ordboken for bokmål/riksmål har derimot i mange år vært underbudsjettert og har ennå ikke nådd målet. Det var derfor en stor og gledelig nyhet at regjeringen i sitt kulturbudsjett endelig gir NAOB hva det trenger for å kunne bli publisert på en fullverdig måte i 2017.

Om det skulle bli debatt om kulturbudsjettet når regjeringspartiene og de øvrige partier på Stortinget skal enes om statsbudsjettet, stoler vi på at det slås ring om ordboken. Bokmål/riksmål er skriftspråket for flertallet av alle partiers velgere. Nå er det omsider denne målformens ordbokverk som må prioriteres!

 

Kjetil Bang-Hansen
Karin Gundersen
Erik Fosnes Hansen
Roy Jacobsen
Lars Roar Langslet
William Nygaard
Rune Slagstad
Jan Jakob Tønseth
Helene Uri
Vigdis Ystad

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Debatt