Annonse
03:37 - 31. oktober 2014

En arena og et røykteppe

Annonse
«Det er misvisende å anse at Vilks kjemper ytringsfrihetens sak.»

RASISME

Ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen mener i Morgenbladets lederartikkel 24. oktober at det var riktig av oss å demonstrere mot arrangementet på Deichmanske bibliotek hvor Lars Vilks tok den svenske provokatøren Dan Park i forsvar. Jenssen hevder imidlertid at vår omtale av arrangementet var tendensiøs. Uttalelsen fra oss som siteres, er at Vilks skulle «fremme en nazists suverene rett til å hundse uskyldige mennesker».

Dan Park, som ble dømt allerede i 1996 for å gå med hakekors, har uttrykt åpen støtte til det nynazistiske Svenskarnas parti. Han har reklamert for Nordisk ungdom, som samler nynazistiske skinheads, og for nettstedet nordisk.nu, hvor deltagere bruker SS-soldater, kjempende vikinger og KKK-drakter som profilbilder. Park har, som ett eksempel, laget en poster hvor han framstiller tre svarte menn som lynsjede, og gjengitt alle med navn og bilde. Park ble derfor dømt for ærekrenkelser. Når Vilks mener at Park ikke burde ha blitt straffet, fremmer han Parks suverene rett å hundse disse menneskene. Det er misvisende å anse at Vilks dermed kjemper ytringsfrihetens sak. Grov personsjikane av meningsmotstandere av den typen Park bedriver, utvider ikke ytringsrommet, men er et angrep på det.

Jeg har vansker med å følge Jenssen hvis hun mener at man skal styre unna «merkelapper» som «nazist». Skal man slippe ekstremistene mer til, slik Jenssen ser ut til å mene, må man som et minimum være tydelige på hvem man slipper til. Hvis ikke gir man ekstremistene både en arena og et røykteppe.

Rune Berglund Steen
Leder for Antirasistisk Senter

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.