Annonse
02:53 - 04. juli 2014

Det store Facebook-eksperimentet

Som Facebook-brukere er vi alle forsøkskaniner i et enormt eksperiment, skriver medieforsker Taina Bucher.

Forsøkskanin-farmer: Mark Zuckerberg og Facebook gjør brukerne sine til forsøkskaniner, skriver artikkelforfatteren. Foto: Justin Sullivan/Getty Images
Annonse

Debatten har rast etter at Facebook, sammen med forskere og andre samarbeidspartnere, nylig publiserte resultatene av et eksperiment om «emosjonell smittsomhet». Forsøket gikk ut på å filtrere ut positive og negative statusoppdateringer i nyhetsstrømmen for så mange som 689 003 Facebook-brukere. Forskningsartikkelen hevder at testpersonene som fikk positive statusoppdateringer i nyhetsfeeden ble påvirket til selv å utrykke seg mer positivt. På samme måte valgte gruppen som ble utsatt for negative oppdateringer flere negativt ladete ord i sine statusoppdateringer.

Det er omdiskutert hvor solide og oppsiktsvekkende funnene egentlig er. Det mest interessante er likevel de sterke reaksjonene på eksperimentet og hva de forteller om sosiale mediers innflytelse på oss. Og mest av alt, hva de sier om våre forestillinger om hvordan sosiale medier virker.

Facebook-eksperimentet ble oppfattet som kontroversielt, mildt sagt. Som medieforsker følger jeg en haug med andre medieforskere og samfunnsvitere på Twitter, og der er strømmen min fortsatt full av utsagn om det tvilsomme forskningsetiske grunnlaget for studien. Nesten 700 000 intetanende Facebookbrukere fikk newsfeeden sin manipulert av Facebook i en uke, men Facebook spurte aldri forsøkspersonene om de ønsket å delta i eksperimentet. Ifølge de nasjonale forskningsetiske komiteene skal «forskningsprosjekter som inkluderer personer, settes i gang bare etter deltakernes informerte og frie samtykke». Facebook hevder imidlertid at kravet om informert samtykke er ivaretatt ettersom rettningslinjene man skriver under på når man oppretter en konto gir Facebook rett til «å samle inn data for forskning, analyse og testing».

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Debatt