Annonse
02:53 - 04. juli 2014

Det store Facebook-eksperimentet

Som Facebook-brukere er vi alle forsøkskaniner i et enormt eksperiment, skriver medieforsker Taina Bucher.

Forsøkskanin-farmer: Mark Zuckerberg og Facebook gjør brukerne sine til forsøkskaniner, skriver artikkelforfatteren. Foto: Justin Sullivan/Getty Images
Annonse

Debatten har rast etter at Facebook, sammen med forskere og andre samarbeidspartnere, nylig publiserte resultatene av et eksperiment om «emosjonell smittsomhet». Forsøket gikk ut på å filtrere ut positive og negative statusoppdateringer i nyhetsstrømmen for så mange som 689 003 Facebook-brukere. Forskningsartikkelen hevder at testpersonene som fikk positive statusoppdateringer i nyhetsfeeden ble påvirket til selv å utrykke seg mer positivt. På samme måte valgte gruppen som ble utsatt for negative oppdateringer flere negativt ladete ord i sine statusoppdateringer.

Det er omdiskutert hvor solide og oppsiktsvekkende funnene egentlig er. Det mest interessante er likevel de sterke reaksjonene på eksperimentet og hva de forteller om sosiale mediers innflytelse på oss. Og mest av alt, hva de sier om våre forestillinger om hvordan sosiale medier virker.

Facebook-eksperimentet ble oppfattet som kontroversielt, mildt sagt. Som medieforsker følger jeg en haug med andre medieforskere og samfunnsvitere på Twitter, og der er strømmen min fortsatt full av utsagn om det tvilsomme forskningsetiske grunnlaget for studien. Nesten 700 000 intetanende Facebookbrukere fikk newsfeeden sin manipulert av Facebook i en uke, men Facebook spurte aldri forsøkspersonene om de ønsket å delta i eksperimentet. Ifølge de nasjonale forskningsetiske komiteene skal «forskningsprosjekter som inkluderer personer, settes i gang bare etter deltakernes informerte og frie samtykke». Facebook hevder imidlertid at kravet om informert samtykke er ivaretatt ettersom rettningslinjene man skriver under på når man oppretter en konto gir Facebook rett til «å samle inn data for forskning, analyse og testing».

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.