Debatt

Den «gode leder» fra Trondheim

«Er det 'eierne' og lederne selv som skal avgjøre hva som er godt?»

STYRINGSSTRUKTUR

Når vi vet at forskning viser at universiteter med valgte ledere gjør det like bra som de som ansetter, hvorfor vil Kari Melby i Morgenbladet 14. november pådytte oss en styringsform vi mener utfordrer akademisk frihet? «Styring og kontroll blir forvekslet med god faglig ledelse» svarer Kari Melbye selvtilfreds.

Hun er ikke-valgt prorektor ved NTNU. Hvordan vet hun at ledelsen blir god og faglig? Er det «eierne» og lederne selv som skal avgjøre hva som er godt?

Når det gjelder hvem som utpeker rektor, beskriver Helge Holden en hemmelig prosess som er en hån mot ethvert perspektiv om åpenhet og demokrati: Et lite styreutvalg, med en departementsoppnevnt leder, sammen med et hodejegerfirma finner rektor.

Melbye har rett i at debatten handler om mer enn ansatt ledelse. Det handler om å fortsette en gradvis umyndiggjøring av de vitenskapelig ansatte, ganske parallelt til lærernes og legenes skjebne i skole og sykehusvesen. Melbye kan vel ikke for alvor mene at også disse gruppene bare forveksler styring og kontroll med god faglig ledelse? Men la oss ta tre eksempler fra vår egen sektor:

• En ansatt leder ved UiO endret en lærers forelesningstittel fordi han mente det ikke var opportunt å være så kritisk til myndighetene.

• En ansatt direktør ved Vikingskipmuseet kneblet faglige ansattes vurdering om at skipene ikke tålte en flytting. Kun en pensjonert professor turte å uttalte seg offentlig. Han ble kastet ut av sitt emerituskontor.

• De mest ledelsesorienterte dekanene ved UiO var imot da jeg foreslo å avsette et beløp til fremragende frie prosjekter på linje med de tematiske satsningene. Begrunnelsen var at slike frie midler går utenom de strategier som lederne steller med.

Og hvem representerer egentlig de ansatte lederne? Rektor Bovim uttaler seg vel bare på vegne av styret, ikke universitetssamfunnet i Trondheim? Når et turbulent HF-fakultet i Oslo gjennomgående har ansatte ledere, hvordan får jeg som universitetsstyremedlem innblikk i hva fagmiljøene mener? Jeg får jo informasjon bare fra lojale ledere i linjen.

Uten andre endringer vil et påbud om å ansette ledere gi oss en ren top-down, linjeledet organisasjon uten checks-and-balances. Dette er en uvanlig styringsform ved toppuniversiteter ute, men kanskje vanligere ved universiteter som ligger på samme nivå som NTNU i internasjonale rangeringer.

Kristian Gundersen
Professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo

Mer fra Debatt