Debatt

Ikke forhast deg, Widvey!

KUNST

Statens kunstnerstipend er under debatt. I rapporten «Gjennomgang av Norsk kulturråd» foreslår utredningsgruppen å flytte forvaltningen av Statens stipend og garantiinntekter for kunstnere (SKS) til rådet som forvalter Norsk kulturfond. Dessuten foreslår arbeidsgruppen å legge ned utvalget for SKS.

Forslaget innebærer at dagens ordning med at kunstnerorganisasjonene oppnevner stipendkomiteene utgår. Vi i SKS-utvalget etterlyser en grundigere diskusjon og utredning av forvaltningen av stipendordningene enn det som kommer fram i rapporten, og vi er bekymret for at stipendordningene kan bli svekket.

Kunstnerstipendene er svært viktige for utviklingen av kunstnerskap og bør opprettholdes. Dagens system har vokst fram over tid som et resultat av forhandlinger og dialog mellom staten og kunstnerorganisasjonene. Dette er altså i stor grad et velprøvd og godt fungerende system som har vist seg levedyktig. Utvalget har et godt inntrykk av at stipendkomiteene er svært bevisste sin rolle som sakkyndige organer for staten.

Å legge SKS til rådet vil føre til konsentrasjon av makt på færre hender, noe som igjen vil svekke systemets legitimitet. De 22 ulike kunstnerorganisasjonene som i dag oppnevner komitémedlemmene, ivaretar hensynet til bredde. Det gir ikke bare geografisk og kjønnsmessig mangfold i komiteene, men forhindrer også at særskilte kunstsyn blir dominerende. Spørsmålet om antall komiteer og deres kompetanseområde i ny struktur må vurderes grundig. Prosessen bør involvere bredt, og det er særlig viktig at kunstnerorganisasjonene inviteres til å delta i prosessen.

Å legge ned SKS-utvalget betyr dessuten at totrinnsbehandling av stipendsøknader reduseres til en. Det vil også føre til svekket legitimitet. Totrinnsbehandling bidrar også til å sikre maktspredning, siden stipendkomiteenes innstilling vurderes av et nytt, uavhengig organ før endelig vedtak fattes. Kontrollen av innstillingene og forståelsen av regelverket er viktig for å sikre likebehandling av sammenlignbare saker over tid og på tvers av komité- og kunstnergruppegrensene.

Kunstnerorganisasjonene utfører i dag et betydelig arbeid som sekretariat for stipendkomiteene. Å flytte SKS til rådet vil gi behov for økt administrativ kapasitet i Kulturrådet og et spørsmål om økte bevilgninger for å dekke utgiftene til stipendkomiteene. Hvis Kulturdepartementet går inn for forslaget, må ikke dette føre til reduserte bevilgninger til kunstnerstipend.

Vår anmodning til kulturminister Widvey: Gi rom for diskusjon og ytterligere utredning før beslutningene tas, slik at man ikke står i fare for å kaste barnet ut med badevannet. Bygg på de gode erfaringene som er høstet gjennom mange tiår, og gjør heller forbedringer og forenklinger innenfor systemet som allerede er etablert og som har vist seg svært så levedyktig. For å gjøre dette på best mulig måte, hilses en utredning om forvaltingen av kunstnerstipendene velkommen.

Alfhild Skaardal
Leder av Statens kunstnerstipend

Mer fra Debatt