Debatt

Arkitektenes albuerom

«Arkitektens profesjon inngår ikke i den frie kunstens sfære, yrket er underlagt de økonomiske drivkreftene i samfunnet.»

ARKITEKTUR Morgenbladets dyktige arkitekturanmelder Gaute Brochmann tok i avisen 1. august for seg et «sjelløst» boligkompleks i St. Halvards gate 20 i Oslo, oppført på en trang tomt hvor det er presset inn 94 boenheter i «det kanskje mest sterile, minst personlige bygget» skribenten noen gang har sett. Brochmann streifer innom skylden til utbyggeren Urbanium, men legger hovedansvaret på Felix Arkitekter, for «det beste med dette forferdelige prosjektet er at det viser hvor viktig den rollen er». Det utøvende arkitektkontor glemmer nemlig «at det de egentlig holder på med er å lage et sted der mennesker skal leve sine liv. En oppgave de altså neglisjerer med en slik kraft at gjenglemt kryssfinér skinner som den edleste marmor».

Min kommentar til Gaute Brochmanns resonnement er som følger: St. Halvards gate 20 føyer seg dessverre inn i rekken av et stort antall dårlige boligprosjekter i hovedstaden (og andre byer), så og si alle styrt av utbyggere – med profitt som motiv – og approbert av den kommunale faginstansen Plan- og bygningsetaten samt av regimet i Rådhuset. Hvis et arkitektkontor i dagens beinharde konkurransemiljø skulle si fra seg kritikkverdige oppdrag, for eksempel ved å nekte å tegne slike plassbesparende svalganger som er så forringende for boligstandarden, ville en betydelig andel norske arkitektkontorer miste sitt eksistensgrunnlag.

Arkitektens profesjon inngår ikke i den frie kunstens sfære. Yrket er underlagt de økonomiske drivkreftene i samfunnet. Situasjonen kan bare endres gjennom arkitekturpolitisk kamp, blant annet ved en mer modig og kraftfull innsats fra den faglige organisasjonen Norske arkitekters landsforbund. (NAL har faktisk allerede tatt i bruk begrepet arkitekturpolitikk.)

Det enkelte arkitektkontor vet utmerket godt hvor sjelden en inspirert byggherre banker på døren, klapper begeistret i hendene og kunngjør at her skal skapes et prosjekt som prioriterer brukernes interesser og setter den gode arkitektur i høysetet.

Jan Carlsen

Arkitekt og skribent

Mer fra Debatt