Debatt

Umusikalsk av Ola Borten Moe

«'Olje-Ola'» fornekter seg ikke.»

MIDTØSTEN Ola Borten Moe tar i Morgenbladet 18. juli til orde for at det bør innledes «et tettere strategisk samarbeide» mellom Norge og Israel. Dette innlegget har skapt reaksjoner hos flere medlemmer av Senterpartiet på grunn av innholdet, en mildt sagt håpløs timing, og ikke minst fordi han skriver dette i egenskap av å være Senterpartiets nestleder.

Nationen har nylig hevdet at Borten Moe har «grumset» til partiets grønne profil. Nå mener vi han gjør det samme med Sps syn på Israel-Palestina-konflikten.

Etter mange tiår med kriger, okkupasjoner og ydmykelser virker det som om denne konflikten står fullstendig i stampe. Da er det prisverdig at norske partier jobber for å finne frem til nye grep på den fastlåste konflikten. Noen slik prosess har det så langt ikke vært internt i Sp, men Borten Moe kaster seg ut i det offentlige ordskiftet med et mildt sagt oppsiktsvekkende syn. Det reagerer vi på, men det ville selvsagt stilt seg annerledes dersom han gjorde det klart at dette utelukkende var hans egne, personlige synspunkter.

Deler av det Borten Moe skriver er det lett å stille seg bak: Fordømmelse av alle brudd på folkeretten, på FN-vedtak, unødig maktbruk og sivile lidelser på begge sider. Det er bra at han kritiserer Israel mer enn palestinerne. Vi deler også hans oppfatning om manglende demokrati, brudd på folkeretten, religiøs og politisk ekstremisme i mange land i Midtøsten.

Borten Moe gjør imidlertid et poeng av at Israel er blitt angrepet mange ganger. Realiteten er at landet er blitt angrepet én gang, den såkalte Yom Kippur-krigen i 1973. Utover det har Israel startet samtlige kriger de har vært involvert i siden 1948. Kort kan nevnes invasjon i Egypt i 1956 og Libanon i 1982 og 1996. Størst betydning hadde selvsagt krigen i 1967, da Israel gikk til angrep på Egypt, som riktignok da hadde mobilisert militært på Sinaihalvøya.

Resultatet av disse krigene er etablering av jødiske bosettinger på okkuperte områder. Disse bosettingene har økt betraktelig i løpet av de siste ti­årene, særlig på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, og er flere ganger blitt fordømt inter­nasjonalt. Denne folkerettsstridige fordrivingen av palestinere har selvsagt provosert alle palestinere og skapt grobunn for oppslutning om et fundamentalistisk og voldelig politisk lederskap i Gaza.

Når konfliktene, med daglig trakassering, fordriving og svar i form av rakettoppskytninger har toppet seg, har vi sett hvordan den israelske krigsmaskinen heller ikke er i stand til å skåne sivilbefolkningen i sine krigshandlinger. Israel har ansvaret for drap på 1000 sivile palestinske kvinner og barn under angrepene mot Gaza i 2008. Og akkurat når Borten Moe finner det for godt å anbefale å «ta Israel inn i varmen», ser massedrapene ut til å gjenta seg.

Det som i utgangspunktet fremstår som et uvanlig klønete politisk utspill kan best forstås i lys av at det er påvist store gassressurser i Middelhavet utenfor Israel/Palestina. «Olje-Ola» fornekter seg ikke: Sp holder seg fortsatt med en nestleder som midt under en massiv humanitær krise prøver å fjerne fokuset fra Israels folkerettsstridige krigshandlinger over mot mulige gevinster ved fremtidig petroleumsvirksomhet.

Vi kan vanskelig se for oss et utspill som er mer politisk umusikalsk og galt enn dette.

Nils Aarsæther

Tidligere sentralstyremedlem i Sp

Tore-Jan Gjerpe

Tidligere fylkesleder i Finnmark Sp

Mer fra Debatt