Debatt

Mange slags kurdere

KURDISTAN Situasjonen(e) i Midtøsten kan være vanskelig å forstå. Konfliktene er mange og kryssende. Derfor kan selv en innsiktfull kommentator som Cecilie Hellestveit tråkke litt feil.

I Morgenbladet for 11. juli skriver hun «kurdiske peshmergaer, veltrente etter generasjoner med kamp mot tyrkiske soldater, tjener nå til å verne tyrkiske … interesser..» Men peshmerga er betegnelsen på kurdiske styrker i Irak, som (nesten) aldri har slåss mot tyrkiske soldater. Kurdisk milits i Tyrkia kaller seg ikke pesh-merga men gerilja, og tilhører det forbudte partiet PKK. Det er viktige motsetninger mellom PKK og de kurdiske partiene i Irak, blant annet i spørsmålet om Sør-Kurdistan, altså den kurdiske regionen i Irak, skal erklære seg uavhengig av det arabiske Irak.

Statsminister Erdogan og hans regjering i Tyrkia har utviklet et godt forhold til presidenten i Kurdistan, Massoud Barzani. Barzani går åpent ut med forberedelser til å erklære den kurdiske regionen uavhengig. Dette innebærer med stor sannsynlighet at Erdogan har signalisert at han vil godta dette. Et framtidig selvstendig Kurdistan vil bli svært avhengig av tyrkisk velvilje. PKK har tatt avstand fra Barzanis planer om selvstendighet fordi de frykter økt tyrkisk makt over kurdernes framtid.

Samtidig er det naturligvis slik at det er en direkte sammenheng mellom den tilliten som er bygd opp mellom Tyrkia og Kurdistan og fredsprosessen i Tyrkia. De siste åra har kurderne i Tyrkia fått økt kulturell frihet, og debatten om «det kurdiske spørsmål» har blitt langt mer åpen enn tidligere. Erdogan har nettopp fått tilslutning parlamentet i Ankara til å fortsette dialogen med PKKs fengslede leder Abdullah Öcalan.

Interessant nok har Tyrkia også for første gang godkjent et partinavn med ordet «Kurdistan». Kurdistans Demokratiske Parti - Tyrkia (KDP-T) er en avlegger av Barzanis regjeringsparti sør for grensa, og vil stille til valg i konkurranse med HDP, som støttes av PKK. KDP-T støtter Erdogans kandidatur til ny tyrkisk president, mens HDP (og altså PKK) stiller motkandidaten Selahattin Demirtas.

Jan Bojer Vindheim

Mer fra Debatt