Debatt

Ingen skolemassakre

«Skal vi forhindre at noe så fryktelig som Utøya-tragedien gjentar seg, så krever det at vi graver i alle detaljer.»

22. JULI Sveinung Sandberg og Lars Erik Berntzen kritiserer i Morgenbladet 4. juli forskere som planlegger å intervjue Anders Behring Breivik.

Sammen med professor Tore Bjørgo har undertegnede hatt en dialog med Breivik om intervju, uten at det så langt er gjennomført. Dette i forbindelse med et forskningsprosjekt ved Politihøgskolen om terroristers valg av mål. Formålet med et eventuelt intervju er å få avklaringer på konkrete problemstillinger som ikke er fremkommet hverken i politiavhør, i retten eller i media. Vi har blant annet spørsmål om operasjonelle forhold som ikke er kartlagt. Breivik har svar på noen av dem.

«Var 22. juli egentlig en skolemassakre?» spør Sandberg og Berntzen i sin kronikk. Og det er noen likhetstrekk. For eksempel det at han brukte skytevåpen, drepte unge mennesker og på kloss hold. Dette er ikke irrelevant, men det må tolkes med måtehold.

Sandberg og Berntzen viser til at terrorister gjerne har en normal psykologisk profil. Til dette må det sies at soloterrorister, som Breivik, ofte har personlighetsforstyrrelser og psykiske problemer.

Man må videre huske at aksjonen på Utøya ikke opprinnelig var en del av Breiviks hovedplan. SKUP-konferansen i Tønsberg var førstevalget som skyteaksjon, med Arbeiderpartiets landsmøte som reservemål.

Valget av våpen for Utøya kan vanskelig sies å ha vært unaturlig, slik kronikkforfatterne antyder. Det var snarere logisk – også sett i forkant. Bomber ville neppe hatt samme dødelige potensial på øya. Med skytevåpen tok Breivik livet av langt flere enn det fire selvmordsbombere klarte i et tettpakket t-banesystem og på en buss i London 7. juli 2005. Jeg er også uenig i at Breivik ikke kunne forutse politiets lange responstid.

Skal vi forhindre at noe så fryktelig som Utøya-tragedien gjentar seg, så krever det at vi graver i alle detaljer. Alt dreier seg nemlig ikke om ideologi, personlighet og kulturell påvirkning. Det handler også om operasjonelle forhold. Man får håpe forsknings-Norge ikke stopper opp hvis Breivik nå allikevel ikke vil bli intervjuet. Det stopper i hvert fall ikke prosjektet på Politihøgskolen.

Cato Hemmingby

Doktorgradsstipendiat, Politihøgskolen

Mer fra Debatt