Debatt

Ingen hyperlenke til demokrati

«Benytter vi oss av disse mulighetene? La oss twitre svaret i kor: #NEI!»

INTERNETT

Fenomenet som skulle demokratisere oss og befri oss fra makten, blir i dag brukt til alt annet. Dessverre.

Internett brukes av stort sett alle nordmenn, hver dag. Et velutviklet demokrati krever at mulighetene for deltakelse i samfunnsdebatten er like store for alle. Internett gir store muligheter her. Hvem som helst kan debattere bompenger, innvandring og pappapermisjon. Vi har uendelige muligheter for å bli sett, hørt, holde oss oppdatert, oppdatere andre og bidra i demokratiet.

Benytter vi oss av disse mulighetene? La oss twitre svaret i kor: #NEI!

De som i dag er under 25 år burde ha de beste forutsetninger for samfunnsdeltakelse på internett. Likevel: Da jeg høsten 2013 intervjuet 25 mediefags-studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus om deres internettvaner, var det bare én som brukte internett til å diskutere viktige samfunnsspørsmål.

På den andre siden brukte alle internett til musikk og film-portal, og til å holde kontakt med venner og kjente. Ungdom bruker altså internett til å holde seg oppdatert, men gir ingenting tilbake til samfunnet gjennom meningsutveksling og debatt.

Dette er kritisk for demokratiet, da en gjerne tar utgangspunkt i at de som diskuterer på nettet er et tverrsnitt av befolkningen, og gir et riktig bilde på hva slags meninger nordmenn har om det som diskuteres. At unges meninger ikke kommer frem er ikke bra. Men enda verre er det at mange unge ikke har en mening.

For femti år siden forandret ungdom verden til noe bedre gjennom musikk, fakkeltog, protestaksjoner og antikrigsbevegelser. I dag bruker ungdom verdens mest avanserte teknologi til ikke å bry seg.

Herman Ringstad
Student, HiOA

Mer fra Debatt